Jinekomasti ameliyatlarından sonra eğer ameliyat başarılı geçmiş ve iyi yapılmışsa ömür boyu kalıcı sonuçlar alınır.
Jinekomastinin glandüler, yağlı ve karışık tip olmak üzere 3 farklı türü bulunur. Bu 3 tür jinekomastiden her birinin özellikleri farklı olmakla birlikte, uygulanan tedavi yöntemleri de farklılık göstermektedir. Jinekomastinin bu 3 türü ile ilgili olarak belirlenmiş olan özellikler ve tedavi yöntemleri şu şekilde belirlenmiştir:
- Glandüler Tip Jinekomasti: Bu tip jinekomastide kadın memesine benzeyen meme bezleri bulunur fakat bu meme bezleri süt üretmez. Fazla dokunun cerrahi müdahale ile çıkarılması gerekmektedir.
- Yağlı Tip Jinekomasti: Bu tip jinekomastide meme bezi dokusunda artış yoktur, yalnızca meme bölgesinde bir yapılanma meydana gelmiştir. Tıp literatüründe lipomatöz jinekomasti olarak da bilinmektedir. Genellikle yoğun alkol kullanan ya da sık sık kilo alıp veren kişilerde görülür. Bu durum yalancı jinekomasti olarak da adlandırılır. Jinekomastinin bu türü yalnızca yağ alma işlemi (liposuction) ile tedavi edilebilir.
- Karışık Tip Jinekomasti: Mikst jinekomasti olarak adlandırılan bu tip jinekomastide hem meme dokusunda, hem de yağ dokusunda artış gözlenir. Tedavi için yağ alma işlemi ile cerrahi müdahale birlikte uygulanır.
Erkeklerde testosteron ve östrojen hormonlarında yaşanan dengesizliklerden ötürü meme dokusunda bir büyüme meydana gelir ve bu doku büyümesi ağırlıklı olarak iyi huyludur. Jinekomastinin gelişimi ise testosteron hormonu düzeylerinin dalgalanması ile gerçekleşir.
Testosteron miktarında düşüş de genellikle pek çok farklı faktör sonucu meydana gelebilir. Hem testosteron, hem de östrojen, erkeklerde ve kadınlarda cinsiyet özelliklerini kontrol eden hormonlardır. Testosteron erkeklerde kas kütlesinin gelişimi ve vücutta kıllanma gibi özellikleri kontrol ederken, östrojen ise kadınlarda memelerin büyümesini sağlar. Östrojen genellikle kadınlarda üretilirken, çok küçük bir miktar olmak üzere erkeklerde de üretilir. Eğer bir erkekte östrojen hormonu üretimi gereğinden fazla ise, bu durum hem testosteron seviyesini etkiler, hem de jinekomastiye neden olur.
Hormon dengesini etkileyen faktörlerden biri başka sağlık sorunları olabilir. Örneğin hipofiz yetmezliği ya da klinefelter sendromu gibi hastalıklar, testosteron seviyesinin olumsuz etkilenmesine neden olur.
Bir diğer yandan yetersiz beslenme ya da uzun süre aç kalma da bu durumlardan bazılarıdır. Böyle durumlarda östrojen seviyesi sabit kalırken, testosteron seviyesi ile düşer. Netice olarak ortaya jinekomasti çıkar.
Testosteron seviyesi düşük olan erkeklerde testosteron replasman (yenileme) tedavisi uygulanmaktadır. Bu tip kişilerde yağ kütlesi azalmaya başlar ve bu da jinekomastinin belirtilerini gidermek konusunda yardımcıdır.
Yani testosteron seviyesinin düşük olmasına bağlı olarak gelişen jinekomasti hastalığında, testosteron kullanılarak jinekomastinin belirtilerinin ortadan kaldırılması mümkündür.
Jinekomasti toplamda 3 evreden oluşur. Birinci evrede büyüme sınırlıdır. İkinci evrede göğüslerdeki büyüme daha belirgindir fakat herhangi bir sarkma meydana gelmez. Üçüncü evrede ise memede büyüme ile birlikte sarkma da meydana gelmeye başlar. Söz konusu evrelerin her birinde uygulanacak olan tedavi yöntemleri farklıdır. Jinekomastinin sporla ya da ilaç tedavisi ile düzelmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Jinekomasti birinci ya da ikinci evrede bulunduğu durumlarda liposuction (klasik, laser ya da vaser) tedavisi yeterli olur. Hastalığın üçüncü evresinde ise cerrahi müdahale uygulanmalı ve fazlalık meme dokusu çıkarılmalıdır. Jinekomasti operasyonlarında hastalığın evresine ve tedavi yöntemine göre ortalama olarak 1 ila 2 saatlik bir işlem uygulanır.
- 1. Evre Jinekomasti: Başlangıç evresi olarak geçer. Memeler sınırlı boyutlarda büyümektedir ve sarkmalar mevcut değildir.
- 2. Evre Jinekomasti: Göğüslerin görünümü irice bir kadın memesini andırmış olsa da; deride sarkma mevcut değildir.
- 3. Evre Jinekomasti: Deride oluşan sarkma ve gevşeklik sorununu gidermek için cerrahi müdahale gerekir.
- 4. Evre Jinekomasti: Jinekomastinin son evresi olarak bilinen bu evre olarak, erkek memesi gerçek bir kadın memesi gibi görünmektedir. Genellikle vücut kitle indexi yüksek erkeklerde görülür.
Ameliyat için en erken ne zaman müsaitsiniz?
Ameliyat için en erken ne zaman müsaitsiniz?
Merhabalar ben 35 yaşındayım. Ekrem ben. Zamanla geçer sandım ama açıkçası çok çekiniyorum denize giderken vs. Zayıf olmama rağmen göğüs bölgem fazla iri. Spor yaptım ama çok etkili olduğunu söyleyemem. Sizce düzenli spor yapmaya devam edersem 1, 2 sene sonra düzelir mi? Jinekomasti ile ilgili sormak istediğim özel şeyler var yardımcı olur musunuz?