Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.5]

Vücutta yaşlanma pek çok faktöre bağlı olarak meydana gelebilir. Yaşlanma ile birlikte belirtiler de en çok yüzde kendisini gösterir. Peki yüzde yaşlanmanın ortaya çıkmasının nedenleri ve belirtileri nelerdir? Yüzde yaşlanmayı geciktirmek ya da belirtileri ortadan kaldırmak adına uygulanabilecek yöntemler var mı? Hep birlikte bakalım...

Yüzde Yaşlanma Neden Meydana Gelir?

Yüzde yaşlanma hem genetik, hem de çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebilir.

Çünkü vücudumuzda bulunan hücreler, dokular ve organlarda yaşlanmaya başlar.

Yaşlanma etkilerinin en gözle görülür olduğu bölge ise cildimizdir.

Vücut zaten doğal olarak yaşlanıyorken, ciltte yaşlanmanın daha hızlı gelişmesine neden olabilecek bazı faktörler de bulunur.

Bu faktörleri ise şu şekilde sıralamak mümkündür:

İletişime Geç


  • Kolajen kaybı: Yaş ilerledikçe vücuttaki kolajen liflerinin üretimi yavaşlar. Kemik, eklem ve tendon dokuları ile birlikte cilt de zayıflamaya başlar.
  • Güneş ışınlarına maruz kalma: Uzun süre UV ışınlarına maruz kalmak ciltte çeşitli sorunlar yaratabilir. En çok yaşanan sorunlar kırışıklık, sarkma, doku ve renk değişiklikleri ile birlikte cilt kanseri olarak gösterilebilir.
  • Kilo kaybı: Hızlı kilo verilen kişilerin cildinde gevşemeler meydana gelir. Çünkü insan vücudu kilo aldıkça, ciltte buna uyum sağlayarak esnemeye başlar.
  • Çevre kirliliği: Cilt hem havada, hem de suda bulunan kimyasallara maruz kaldığı zaman ciltte meydana gelen yaşlanma belirtileri daha belirgin hale gelir.
  • Uyku düzeni: Uyku sırasında vücut yenilenir ve bu süreçte zararlı toksinler vücuttan uzaklaştırılır. Dolayısıyla düzenli olarak uyunmadığı sürece ciltte meydana gelen yaşlanma belirtileri artar.
  • Sigara ve alkol kullanımı: Sigara dumanında çok sayıda toksin bulunur. Vücudun bunlara maruz kalması, iltihaplanma ve yıpranmaya neden olur ve bu da yaşlanmayı hızlandırır. Aynı şekilde alkol tüketimi de dehidrasyonu hızlandırır. Bu durum cilde hasar veren maddelerin çoğalmasına ve cildin daha erken yaşlanmasına neden olur.
  • Beslenme alışkanlığı ve dehidrasyon: Kötü beslenme alışkanlıkları cilt açısından da zararlıdır. Özellikle aşırı miktarda karbonhidrat ve şeker tüketimi ciddi sorunlar yaratabilir. Benzer şekilde az su içen kişilerin cildinde kuruluk meydana gelir ve bu da yaşlanma belirtilerini artırır.

Dolayısıyla yukarıda saydığımız faktörler ortadan kaldırıldığı takdirde, ciltte yaşlanma gecikecektir. Bunları hayatınıza şimdi uygulamaya başlamak, var olan belirtilerin azalmasına yardımcı olabilir ve belirtilerin kalıcı olma sürecini erteleyebilir.

Dolayısıyla yukarıda saydığımız faktörler ortadan kaldırıldığı takdirde, ciltte yaşlanma gecikecektir. Bunları hayatınıza şimdi uygulamaya başlamak, var olan belirtilerin azalmasına yardımcı olabilir ve belirtilerin kalıcı olma sürecini erteleyebilir.

Yaşlanmış Yüz Belirtileri Nelerdir?

Vücuttaki yaşlanmanın, yüzde de bir takım belirtileri ortaya çıkarmaması düşünülemez. Hatta öyle ki yaşlanma belirtilerinin en görünür olduğu yer yüzümüzdür. Yüzde meydana gelen yaşlanma belirtilerinin de şöyle bir listesini yapabiliriz:

  • Alın, göz çevresi, üst dudak ve yanakta kırışıklık,
  • Göz altlarında torbalanma,
  • Yerçekimi etkisi ile gıdıda, yanaklarda, alt ve üst göz kapaklarında belirgin sarkma,
  • Güneşe ya da yaşlılığa bağlı olarak lekelenme,
  • Cildin su kaybetmesine bağlı olarak tazelik ve deri elastikiyeti kaybı ile matlık,
  • Burun ile dudak arasında, ağız ile çene arasında, yanak ile dudak arasında ve göz ile burun arasında bulunan oluklarda derinleşme,
  • Yüz derisinin tamamında yumuşama, incelme, gerginlik ve direnç kaybına bağlına olarak deri gevşekliği,
  • Burunda ve kulaklarda büyüme, göz ve dudaklarda küçülme de dahil olmak üzere çeşitli şekil bozuklukları,
  • Çene, boyun, göz çevresi, dudak ve elmacık kemiğinde kontur kaybı,
  • Dudaklarda hacmin kaybolmasına bağlı olarak çekilme ve gülümseme ile diş etlerinin görünür hale gelmesi.

 

Eğer bu belirtilerden bir ya da birkaçına tanık oluyorsanız, yüzde yaşlanma meydana gelmeye başlamış demektir. Yaşlanmanın ilerlemeye başlaması ile birlikte belirtilerin tamamı bir arada görülebilir. Söz konusu belirtileri geciktirmek ya da yok etmek için uygulanabilecek yöntemler bulunuyor.

Yüzde Yaşlanmayı Geciktirmek İçin Uygulanan Yöntemler

Yüzdeki yaşlanmayı elbette kalıcı olarak durdurmak mümkün değil. Fakat geciktirmek ya da en azından belirtileri ortadan kaldırmak için uygulanan yöntemler var. Bu yöntemlerden öne çıkanları şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Botoks: Mimik kaslarının çok fazla kullanılıyor olması sebebi ile, yüzde çizgiler belirmeye başlar. Botoks uygulaması ile bu çizgilerin kalıcı hale gelme süreci önemli ölçüde ertelenmiş olur.

 

  • Peeling: Ciltte meydana gelen değişikliklerin ya da ufak kırışıklıkların giderilmesi için sık kullanılan yöntemlerden biridir. Peeling yöntemi ile cildin üst tabakası soyulur ve kırışıklıklar giderilir.

 

  • Dolgu Madde Enjeksiyonu: Ciltte oluşan sarkmalar ve doku kaybı ile birlikte, hacim kaybı da meydana gelir. Bu hacim kaybı ile birlikte yüzde çizgiler meydana gelmeye başlar. Bu hacim kaybının giderilmesi ve çizgilerin ortadan kaldırılması için dolgu madde enjeksiyonu gerçekleştirilir.

 

  • Cerrahi Müdahale: Yukarıdaki yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda sarkan cildin gerginleştirilmesi için cerrahi işlemler uygulanabilir.

Botoks, peeling ve dolgu madde enjeksiyonu sıklıkla başvurulan yöntemler olmakla birlikte, cerrahi müdahale daha nadir olan gerçekleşen bir işlemdir.

Cerrahi müdahale doktor tarafından önerilebileceği gibi, hasta tercihlerine bağlı olarak da gerçekleştirilebilir. Kalıcı hasar oluşmaması adına cerrahi müdahalelerin deneyimli ve uzman cerrahlar tarafından yapılması önemlidir.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP