septoplasti

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Septum; burnun iç kısmında bulunan ve burnu ortadan ikiye ayıran bir yapıdır. Kimi zaman, kemik ve kıkırdaktan oluşan septumda çeşitli nedenlere bağlı olarak eğrilik veya yanlış konumlanma gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu tür sorunlar ise nefes almayı olumsuz yönde etkileyerek yaşam konforunu ciddi anlamda düşürebilir. Genetik nedenler veya travma kaynaklı olan septum problemlerinin giderilebilmesi için septoplasti ameliyatı gerekir.

Septoplasti Nedir?

Septoplasti; burnun içindeki septum kıkırdağında doğuştan kaynaklanan veya sonradan meydana gelen eğrilikleri giderme amacıyla uygulanan bir operasyondur.

Bu operasyon ile kıkırdak eğriliğinden kaynaklanan soluk alıp verme problemlerinin düzeltilmesi sağlanır ve yaşam kalitesi artırılır.

Ancak her burun eğriliği septoplasti için uygun değildir ve ameliyat gerektirmeyebilir.

Eğer eğrilik nedeniyle solunum sıkıntısı mevcutsa kişi septoplasti için uygun bir adaydır.

Tedavi sonunda burun deliklerini tıkayan kemik, et ve kıkırdak yapılarının orjinal konumlarına yerleştirilmesi veya tamamen alınması sağlanır.

İletişime Geç


Septoplasti Neden Yapılır?

Burnu iki parçaya ayıran septumda bulunan eğrilik, nefes almada güçlük yaratmanın dışında başka ek problemlere de yol açabilir.

Genellikle eğrilik nedeniyle uyku sırasında burundan nefes almak zorlaşır ve aşırı horlama problemi ortaya çıkar.

Ayrıca bu tıkanıklık nedeniyle ağzı açık nefes almaya alışan hastalarda ağız kuruluğu ve boğaz hastalıkları gibi problemlere rastlanır.

Bütün bu durumlar ise yaşam standartlarını fazlasıyla etkileyerek rahat uyku uyuyamama gibi sorunlara neden olur.

Ayrıca septum eğriliği kişiyi kronik burun tıkanıklıkları için elverişli hale getirir ve baş ağrısı, sinüzit enfeksiyonları, geniz akıntısı gibi sürekli semptomlar verir.

Septoplasti ameliyatı ile kişideki eğrilik kaynaklı bütün sorunların iyileştirilmesi hedeflenir.

septoplasti

Septoplasti Nasıl Uygulanır?

Genel anestezi altında uygulanan septoplasti, yaklaşık 1-1,5 saat süren bir prosedürdür ve gereksinime bağlı olarak lokal anestezi ile de yapılabilir. İşleme başlarken, burnun içine kesi atılır ve buradan septuma gerekli müdahalenin yapılması sağlanır. Septumda tıkanıklık yapan bölüm kesi yardımıyla düzeltilir, kimi zaman tıkanıklığa yol açan bölümün alınması gerekir. Dolayısıyla septoplasti uygulamasında yapılması gerekenler hastaya göre belirlenir ve en ideal işlemin tamamlanmasıyla birlikte açılan kesi kapatılır. İşlem sonunda burnun dış görünüşünde herhangi bir değişiklik olmaz ve sadece içerideki yapıların yeniden düzenlenmesi sağlanır. Bu şekilde kişinin nefes alıp verme fonksiyonuna normal şekilde devam etmesi mümkün olur.

İşlem Sonrası Süreç

Septoplasti ameliyatı; burnun içinden açılan bir kesi ile yapılır ve burun eğriliklerinin düzeltilmesi amacıyla uygulanır. İşlem sırasında burnun görünüşünü değiştirecek bir uygulama yapılmaz ve bu nedenle bölgede şişlik veya morarma gibi şikayetlere rastlanmaz. Bununla birlikte işlemden sonra bölgeyi ağır darbelerden korumak ve şiddetli çiğneme, yutma gibi aktivitelerden kaçınmak gerekir. Bu nedenle hastaya işlemden 3 saat sonra yumuşak gıdalarla beslenmesi önerilir, ertesi günden itibaren ise normal beslenme düzenine geri dönmede bir sıkıntı olmaz.

Septoplasti sonrası, bölgede hafif ağrı ve sızı olması normaldir, bu ağrılar doktorun reçete ettiği basit ağrı kesicilerle giderilebilir. Ameliyattan sonra bir süre burun tıkanıklıkları yaşamak da normaldir, iyileşme tamamlandıkça bu şikayetler azalarak tamamen ortadan kalkar. Tam iyileşme kişiye göre farklılık göstermekle birlikte, genellikle 1-2 hafta içinde tamamlanır. İşlemin daha iyi sonuç vermesi içinse hastaya şu önerilerde bulunulur:

  • Ameliyattan 3 hafta sonrasına kadar denize veya havuza girilmemelidir.
  • Bölge ağır darbelerden ve yoğun çiğneme hareketlerinden korunmalıdır.
  • Hekimin reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Burun içinde iyileşmeyle birlikte oluşan kabuklar soyulmamalıdır.
  • İşlemden 4 hafta sonrasına kadar ağır spor yapmaktan kaçınılmalıdır.

Septoplasti ameliyatının başarısı hekimin uzmanlığı ve deneyimi ile doğru orantılıdır. Aynı zamanda başarılı bir uygulamadan sonra bunun sürdürülebilir hale getirilmesi için hastanın da hekim önerilerini özenle uygulaması gerekir. Bu şekilde bir yaklaşım ile mevcut nefes alma problemlerinin ve bu durumun yol açtığı şikayetlerin tamamen ortadan kalkması beklenir.

Septoplasti ve Rinoplasti Farkı

Günümüzde septoplasti ile rinoplasti yaygın olarak uygulanan burun operasyonlarıdır ve bu nedenle sıklıkla birbiriyle karıştırılır. Bu iki operasyon arasındaki temel fark uygulama amacının farklı olmasıdır. Nitekim; septoplasti burun yapısındaki işlevsel sorunları ortadan kaldırmaya odaklanırken, rinoplasti estetik görünümü yeniden düzenlemeyi hedefler. Dolayısıyla septoplasti işlevsel, rinoplasti estetik bir uygulamadır. Septoplasti ve rinoplasti bir arada yapılabilir, bu sayede kişideki nefes alma sorunları ortadan kaldırılırken aynı zamanda estetik kusurlar da giderilir.

Septoplasti ameliyatı; burnun içinden açılan bir kesi ile yapılır ve burun eğriliklerinin düzeltilmesi amacıyla uygulanır.

Burun yapısını değiştiren bu iki uygulama bir arada uygulandığında burun hem içten hem de dışarıdan yeniden düzenlenmiş olur. İyileşme süreci ise tekil ameliyatlara göre biraz daha uzundur ancak ortaya çıkan sonuç hastayı her bakımdan memnun eder. Çoğu kişi, mevcut nefes alma problemlerinden kurtulurken bir yandan da estetik bir burna sahip olmak ister. Bu nedenle genellikle birlikte uygulanan bu iki uygulamada hekim seçimi fazlasıyla önemli hale gelir. İdeal hekim seçimi ile kişiye en uygun tedavi planı çıkarılır ve hasta ihtiyaçlarına yönelik prosedürler uygulanır.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP