Ortognatik Nedir?

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Halk arasında çene cerrahisi olarak da ifade edilen ortognatik ne demek sorusuna çenelere dair bozuklukların düzeltilmesi işlemi denilebilir.

Alt ve üst çenenin şekil, yapı bozukluklarının giderilmesi süreçleriyle ilgili cerrahi bir yöntemdir.

Özellikle çenelerin birbiriyle uyumlu olmadığı durumlarında uygulanır. Dişlerle çene uyumları da yine bu operasyonlar sonucunda daha sorunsuz hale getirilmektedir.

Çeneye dair tüm şekilsel problemlerin sorunsuz olarak giderilmesi söz konusudur. Diş sorunlarında bilindiği gibi tel tedavileri uygulanmaktadır.

Bu sayede görünüm açısından olumsuzlukları giderilir, daha uygun hale gelmesi sağlanır. Ancak var olabilecek çene bozukluk durumlarında bu tedavi hiçbir şekilde yeterli olmayacaktır.

Sadece görünüm açısından değerlendirmek de yanlış olacaktır. Bazı hastalarda hiçbir görsel sakınca bulunmamasına karşın ısırma problemleri yaşandığı anlaşılır.

Çene kaymaları, asimetrik durumlar, şekilsel aykırılık halleri söz konusu ortognatik cerrahi ile ortadan kaldırılır.

Peki, söz konusu ortognatik cerrahi tedavileri hangi durumlarda uygulanır?

İletişime Geç


Ortognatik Cerrahi Tedavisi Neden Yapılır?

Hem çene hem de diş ortodontik tedavi süreçlerine bakıldığında daha kesin sonuçlar verilmesi adına destekleyici uygulamaları bulunur.

Çene problemlerinde çoğu zaman ortognatik işlemler uygulanır.

Çene merkezli cerrahi süreçleri adına uygulama nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Alt çenenin normal olmayacak şekilde daha önde, geride ya da kenarlarda bulunma durumlarında,
  • Alt çenenin bir kısmı veya tamamının az gelişme göstermesi durumlarında,
  • Üst çenenin önde, geride veya sağ-sol yanlarda bulunma durumlarında,
  • Elmacık kemiklerinin normalden daha büyük veya daha küçük olma durumlarında,
  • Elmacık kemiklerinin geri veya daha ön bölümde bulunuyor olması durumlarında,
  • Çene uç kısmının normalden daha ileri veya normale göre daha geride olma durumlarında,
  • Olası kaza durumlarında çene yapısında şekilsel bozulmaların olma durumlarında,
  • Alt çeneyle üst çene dişlerinin temas etmemesi durumlarında,
  • Çene ısırmalarına ilişkin fonksiyon açısından bozuklukların tespit edilmesi durumlarında ortognatik uygulamalar yapılır.

Bunların haricinde çeneye dair estetiksel bozuklukların düzeltilmesi de yine bu cerrahi operasyonla mümkündür.

Kişinin yüzüyle daha orantılı bir çene yapısı oluşturulması da söz konusudur. Ağız ve diş özelinde de yine sağlıklı bir görünüm elde edilmesi bu işlemlerle olabilmektedir.

Bunlardan dolayı da çok geniş bir yelpazede uygulama nedenleri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

ortognatik ne demek

Ortognatik Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikli olarak hastanın ortognatik ameliyat olmaya ihtiyacı bulunmalıdır. Bu süreçte kararlar uzman hekimler tarafından verilir, işlemler bu şekilde başlatılır.

Planlama işlemleri detayların ortaya çıkmasında da yardımcı olur. Önce ölçü alımı yapılır sonrasında hem panoramik hem de sefalometrik çekimlerle incelemeler olur.

Analizler çerçevesinde nasıl işlemlerin yapılabileceği öngörülür. Söz konusu ameliyatta ortodonti uzmanı da bulunurken dişler braketler ile düzeltilir.

Hastanın ortognatik çene ameliyatı olmaya hazır hale gelmesi böylelikle sağlanır. Genel anestezi uygulaması olurken çene cerrahlarıyla plastik cerrahlar çoğunlukla birlikte çalışır.

Arka kısımdaki çene kemiğinin ayrılmasıyla beraber dişlerin olduğu kemik rahatlıkla oynatılabilir. Geriye ya da ileriye hareket yapılırken üst çenede de yine hareket ettirmeyle bozukluklar giderilir.

Gerekli görülmesi durumunda fazla kemikler alınabilir ya da ilave kemikler yerleştirilebilir. İşlemler sırasında herhangi bir şey hissedilmeyeceği gibi korku duymaya da gerek yoktur.

Son derece problemsiz bir şekilde, var olan sorunlar aşılır. Hastanın iki haftalık dinlenmesi akabinde normal hayatına devam etmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

Ortognatik Tedavi Avantajları Nelerdir?

Alanında deneyimli hekimler tarafından uygulanan ortognatik cerrahi hatalı çene konumlarının düzeltilmesinde başarılı bir işlemdir.

Diş, ağız yapısına dair hiçbir problem kalmazken daha iyi bir şekilde kullanım sağlanır. Ayrıca görünümden dolayı özgüven kaybı yaşayanlar adına da iyi olmaktadır. Peki, bu tedaviyle hasta neler kazanır sorusuna cevapları;

  • Aylar sürecek tel tedavisiyle düzeltilmesi mümkün olmayan diş ve çenedeki yapısal bozukluklar tek işlemle giderilir.
  • Yanlış çene konumları bir daha olmayacak şekilde düzeltilir.
  • Kişinin çiğneme ve ısırma gibi durumlardaki bozuklukları giderilir.
  • Kişinin konuşma zorluğu yaşaması geride bırakılır.
  • Hem dişler hem de çene yüz yapısına daha uyumlu bir şekil alır.

Ortognatik Tedavi Süresi Ne Kadar?

Çene ameliyatları için yapılacak çekimler ve sonraki uygulama bakımları uzun bir dönemi kapsayabilmektedir.

Sağlıklı olma adına titiz bir ameliyat söz konusu olurken herhangi bir riski bulunmamaktadır.

Yanlış tedavi uygulamaları olmadığı sürece tedavi sağlıklı tamamlanır.

Ameliyat sonrasında istirahat için iki haftalık süre tanınır. Sonrasında hastanın normal yaşamına devam etmesinde bir sakınca yoktur.

Ortognatik Ameliyat İzi Olacak Mı?

Oldukça kapsamlı olan ortognatik ameliyatı, boyunca kişiyi olumsuz yönde etkileyecek bir durum yaşanmamaktadır.

Uygulamaların tamamı ağız içinden yapılır ve bu sayede yüz bölgesinde herhangi bir iz oluşması ihtimal dışıdır.

Ameliyat izi olması mümkün olmamakla beraber deformasyon durumları yaşanması da beklenmemektedir.

Yalnızca ameliyatta uygulanan işlemlerin bir sonucu olarak ağız içi ödemler olabilir. Bu şişkinlikler kısa zaman diliminde geçecektir.

Ortognatik Ameliyat Sonrası Ağrı Olur Mu?

Söz konusu çene ameliyatı, uzunca bir süre devam eden ve ağız içinde çeşitli işlemlerin gerçekleştirilmesiyle tamamlanır. Bundan ötürü sonrasında ağrı kesici uygulaması vardır.

Hafif ağrılar 1 ile 3 gün arasında devam ederken her geçen saat daha da azalacaktır. Sonrasında ise herhangi bir ağrı şikayeti olmamaktadır.

Hastaneden Ne Zaman Taburcu Olunabilir?

Herhangi bir olumsuz durum görülmemesi halinde ertesi gün taburcu olma işlemleri başlatılmaktadır. İlk sabah günü doktor tarafından yapılan kontrollerde durum netlik kazanır.

Ardından ortognatik tedavi sonucunda hasta taburcu edilir. Taburcu olunduktan sonra da iki haftalık istirahat bulunurken birkaç gün kişinin yatması önerilir.

Kontroller yine düzenli bir şekilde yapılmalı ve hangi aşamada olduğu öğrenilmelidir.

ortognatik cerrahi

Ortognatik Ameliyat Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Gerçekleştirilen ortognatik cerrahi ameliyatı ile beraber kemiklerin kaynaşabilmesi adına gerekli olan süre 1 haftadır. Bu süre zarfında çeneler lastiklerle bağlı kalır ve yalnızca sıvıyla beslenme gerçekleştirilir.

Bir haftanın ardından çene ameliyatı kontrolleri yapılırken durum tespiti söz konusudur. Mutlaka daha hassas olunması ve sert yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Ameliyat gününden 2 gün sonrasında yürümeler yapılabilir.

Haftalık kontrollerde çok yormadan çene egzersizleri uygulanır. Lastik takma durumu giderek azaltılır. 4 aylık bir süre sonrasında oldukça güzel görünümlü çene kullanımının keyfi yaşanmaktadır.

Ameliyat öncesinde olabilecek korkuların aşılması adına bu süreçlerin tamamı önceden bilinmelidir. Ameliyat sonrasında da belli bir süre tedavilerin olduğu unutulmamalıdır. Burada ameliyatın daha yararlı olması adına uzman doktorun söyledikleri harfiyen uygulanmalıdır.

Darbeli ürünlerin tüketilmesi, çene yapısı yoracak şekilde beslenmeye geçilmesi çok büyük risklerdir. Kemiklerin çene yapısında oturması belli bir süre alır. Bu sürecin kaliteli geçirilmesi de en az ortognatik ameliyatı kadar önem taşımaktadır.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP