kulak memesi sarkması

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4]

Kulağın altında bulunan kulak memesi, bazı durumlarda olması gerekenden daha uzun ya da geniş olabilir. Bu durum kişinin kulaklarını gizlemesine ve çeşitli özgüven sorunları yaşamasına yol açar. Toplumda sık karşılaşılan durumlardan olan kulak memesi büyüklüğü, bireyleri sosyal hayatta başarısız olmaya kadar itebilir. Bu gibi durumları ortadan kaldırmak için kulak memesi küçültme ameliyatı uygulanır.

Kulak Memesi Küçültme Ameliyatı

Kulak memesi küçültme operasyonu, kulak memesindeki estetik sorunları ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan bir ameliyattır. Kulak memesinde genetik faktörler, kaza ve travmalar ya da yaşlanma nedeniyle deformasyonlar meydana gelebilir.

Bu deformasyonların düzeltilmesi, kulak memesi şekil ve boyutunun yeniden yapılandırılması ve her iki kulak memesinin birbirine eşitlenmesi için kulak memesi küçültme ameliyatı, yani kulak memesi estetiği yapılır.

 

Kulak memesi çoğunlukla yağdan oluşan bir dokudur ve sürekli ağır küpeler takmak zaman içinde kulak memesinde ayrıklık oluşmasına neden olabilir.

Kulak deliğinde uzama, ayrılma ve yırtılma gözlenebilir. Bu da kulak memesinde form bozukluklarının yaşanmasına ve bireyin kendini sosyal hayatta kötü hissetmesine yol açar.

Benzer sebeplerden ötürü yaşanan kulak memesi şekil bozuklukları, yeniden yapılandırma ve boyutlandırma ile düzeltilir. Kulak memesi küçültme operasyonu sık uygulanan kulak estetiği ameliyatlarındandır.

İletişime Geç


Kulak Memesi Küçültme Ameliyatı Neden Uygulanır?

Yapılan çalışmalara göre, yetişkin bireylerde ideal kulak memesi boyutu 2x2 olmalıdır. Vücudun her iki tarafı tam simetrik olmadığı için bazı durumlarda sol kulak memesi sağ taraftan biraz daha kısa olabilir. Ancak bu boyut farkı aşırı seviyede değilse, estetik problem olarak görülmez. Yani sağ ve sol kulak memeleri insan anatomisi nedeniyle doğal bir asimetriye sahiptir. Bunun dışında kulak memesinin sarkık, uzun ve geniş olması ise kulak memesi küçültme ameliyatının yapılmasına neden olur. Aşağıdaki kulak memesi sorunları da ameliyat sebepleri arasında sayılır:

  • Kulak memesinde yaşanan yırtılmalar
  • Uzamış kulak memeleri
  • Aşırı büyük kulak memeleri
  • Gerilmiş kulak memeleri

Günümüz teknolojik koşulları, kulak estetiğinin oldukça kolay ve hızlı yapılmasına izin verir seviyededir. Kepçe kulak operasyonundan sonra en fazla uygulanan 2. kulak estetiği ameliyatı olan kulak memesi küçültme işlemi, herhangi bir sebepten ötürü kulak memesinde meydana gelen hasarları düzeltmekte etkilidir. Bu işlem sayesinde kulak memesi hastanın yüz yapısına uygun hale getirilir ve yüz dengesi sağlanır, böylece kişinin sosyal hayata kazanımı sağlanır.

Kulak Memesi Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kulak memesi şekillendirme ve küçültme operasyonu, yaygınlıkla yaşlılık sebebiyle uygulanır. Bu nedenle kulak memesindeki şekil bozuklukları yetişkinlerde sık karşılaşılan bir durumdur ve bunun için uygulanan estetik operasyon yaklaşık 15-45 dakika süresinde tamamlanır. Son derece kolay bir operasyon olan kulak memesi küçültme ameliyatında, basit form bozuklukları kısa sürede giderilir. Daha ciddi kulak memesi sorunları ise 1 saat ya da daha uzun sürede düzeltilir. Özellikle kulak kıkırdağının da etkilendiği kulak memesi estetik operasyonlarında süre biraz daha uzayabilir.

 

Kulak memesi küçültme işleminde kulak memesindeki sorun ve derecesi, uygulanacak işlemin türünü etkiler. Öncelikle kişinin genel durumunu anlamak için çizim ve planlama süreci gereklidir. Genel sorun seviyesine bağlı olarak uygulanacak işlemin bir çizelgesi yapılır. Daha sonra ameliyat edilecek bölgeye lokal anestezi uygulanmasıyla operasyon başlatılır. Kişinin yüzüne uygun açı ve boyutta olacak şekilde kulak memesi yeniden düzenlenir, gerekirse deforme kısım alınır ve kulak memesinde rekonstrüksiyon çalışmaları yapılır. Estetik hasarı minimuma indirecek şekilde oldukça ince bir dikiş atılır. Yaklaşık 45 dakika süren bu operasyon sırasında ağrı hissedilmez.

Kulak Memesi Küçültme Ameliyatında İyileşme Süreci

Kulak memesi küçültme işlemi son derece basittir ve kişi ameliyat sonrasında herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmez. Ameliyattan sonra bölgede hafif bir sızı hissedilebilir. Bu durumda ağız yolu ile ilaç alınarak ağrının giderilmesi sağlanır. Ek olarak, bölgenin enfeksiyon kapmaması için antibiyotik kullanımı gerekir. Bu da iyileşme sürecine yardımcı olur.

Ameliyat sırasında kulak memesine “L” formunda bir dikiş atılır, bu da operasyon sonrasında bölgede hafif kızarıklık ve iz kalmasına neden olur. Ancak oluşan iz ameliyat sonrası sıcaklıkla normalden daha fazla görünür olabilir. Eriyebilen dikişler kullanıldığı için operasyondan sonra atılan dikişlerin atılması gerekmez ve oluşan izler ortalama 5-6 ay içinde gözle görülemeyecek bir seviyeye gelir. Ayrıca ameliyattan sonra bölgeye özel estetik ameliyat izi giderici kremlerin uygulanması da kalan izi minimuma indirir. Oluşan kalıcı ameliyat izi kişiden kişiye değişebilir. Bazı hastalarda doku iyileşme süreci daha hızlı ilerler ve herhangi bir iz oluşumu gözlenmez, bazı hastalarda ise ufak da olsa ameliyat izi kalabilir. İz kalsa bile dikkatle bakılmadığı sürece görünür değildir. Bölgede oluşan kızarıklık ise birkaç hafta içinde tamamen geçer.

Kulak memesi küçültme ameliyatı iş ve sosyal hayatı etkileyen bir işlem değildir. Kısa sürede tamamlanan ve lokal anestezi ile gerçekleştirilen bu işlemde, kişi istediği an günlük yaşamına dönebilir. Genellikle operasyon tamamlandıktan sonra kontrol için tekrar randevu verilir ve kulağın genel durumu yeniden değerlendirilir. Genel kontrol iyileşme sürecini takip etmek için gereklidir. Bunun dışında ameliyat etkisiyle oluşan iz ve kızarıklıklar zaman içinde tamamen gözden kaybolur.

Kulak Memesi Küçültme Operasyonundan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kulak memesi küçültme operasyonu sonrasında bireyin günlük hayata en kısa sürede dönmesi sağlanır. Ancak bu süreçte kulak ve kulak memesi bölgesinin temizliğine dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Operasyon her ne kadar kolay ve hızlı gerçekleşse de bölgenin temiz tutulmaması halinde enfeksiyon oluşma riski vardır. Bu nedenle bölgeyi enfeksiyonlardan korumak için düzenli antibiyotik merhem kullanımı ile temizlik yapılması şarttır. İyileşme sürecinin hızlı tamamlanması ve kalıcı iz oluşmaması için doktorun verdiği ilaçların doğru şekilde kullanılması gerekir. İşlem sonrasında kulak memesi eski haline tekrar gelmez, yani operasyon kalıcı bir operasyondur. Ameliyat sonrasında kulaktaki genel iyileşme seviyesinin kontrolü için doktor muayenesi gerekir. Bu süreçte doktorun önerilerini dikkate almak gerekir.

Ameliyattan kısa süre sonra ağır küpeler takmak veya bölgeye zarar verecek işlemler yapmak kulak memesi formunun tekrar bozulmasına neden olabilir. Kulak delme işlemi gibi işlemlerin, operasyondan en az 2-3 ay sonra yapılması gerekir. Ortalama 6 ay içinde kulak memesinde tam iyileşme sağlanır. Kulak delme işleminin bu süreçte olması en idealidir. Kulakta tam iyileşme sağlandıktan sonra hafif ve kulak memesini zorlamayacak ağırlıkta küpeler kullanılabilir. Aşırı ağır küpe kullanımı ise en baştan kulak memesi sarkmasına neden olan problemlerden olduğu için önerilmez. Yine de kontrollü şekilde ve aşırı olmamak kaydıyla bu tarz küpelerin kullanımında bir sakınca yoktur. Küpe takıp çıkarma sırasında da kulak memesine zarar vermeyecek hareketlerin yapılması, küpe parçasının kulak memesine takılmamasına dikkat edilmesi kulak sağlığı açısından önemlidir.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP