Burun-Deviasyonu

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Burun anatomik olarak ortadaki “nazal septum” yapısı ile nefes alıp verme fonksiyonunun düzgün şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Bunun yanı sıra, genetik faktörler veya bölgeye alınan darbeler gibi dış etkenler bu yapının zarar görmesine neden olabilir. Kıkırdak ve kemik yapıdan oluşan septum, doğru şekilde konumlanmadığında bu durum ”septum deviasyonu” olarak adlandırılır ve nefes alma güçlüğü gibi problemlere neden olur.

Burun Deviasyonu Nedir?

Deviasyon; en sık bilinen anlamı ile burun orta duvarının mevcut konumundan kayarak eğrilmesi ve burunda tıkanıklık oluşması durumuna verilen isimdir.

Burun kemiği olarak da adlandırılan septum, burnun ortadan ikiye bölünmesini sağlar. Bu şekilde iki tarafta uzanan tüneller nefes alma fonksiyonunu sağlıklı şekilde sürdürür. Burun orta duvarının her iki yanında zarımsı ve ince bir tabaka bulunur. Bu tabaka alt ve arka kısımda kemik duvardan, ön ve üst kısımda ise kıkırdaktan oluşur.

Septum deviasyonu adı verilen burun eğriliği sorunu, burundaki kemik ve kıkırdakların yanlış yerleşmesinden kaynaklanır. Bu duruma bağlı olarak nefes alıp vermede güçlük, kimi durumlarda ise burun deliğinin tamamen kapanması gibi sorunlar ortaya çıkar. Genellikle fiziksel travmalar sonucu ortaya çıkan bu sorun, günümüz modern teknikleri ile kolaylıkla tedavi edilebilir.

İletişime Geç


Burun Deviasyonu Neden Olur?

Burnun ortasında yer alan septum yapısı, anne karnından itibaren gelişimi başlayan bir yapıdır. 18 yaşına kadar gelişimi tamamlanan bu yapı, bu süre boyunca bölgeye alınan darbeler sonucu zarar görebilir. Kimi zaman da şu faktörler burun deviasyonuna neden olabilir;

  • Genetik olarak burunda kemer yapısının bulunması
  • Burun veya burun deliklerinin kalıtsal olarak asimetrik gelişmesi
  • Burun bölgesine şiddetli darbe alınması ve burun kemiğinde kayma meydana gelmesi

Burun Deviasyonu Kimlerde Görülür?

Burun deviasyonu, genellikle burnun gelişiminin tamamlanmadığı gelişme çağında bölgeye alınan darbeler sonucu ortaya çıkar. Çocukluk ve erken ergenlik döneminde fark edilmeyen bu sorunlar, ileride solunum problemlerine neden olabilir veya aynı şekilde fark edilmez olabilir. Çocukluk döneminde yaşanan düşme ve çarpmalar sonucu oluşan bu hasar, genellikle yetişkinlik dönemindeki rutin sağlık kontrolleri sırasında fark edilir.

eğri-burun

Burun Deviasyonu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Burun deviasyonu toplumun ortalama %80’inde görülen, hafif veya klinik şekilde ortaya çıkan bir problemdir. Genel vakalar hafif seviyeli olsa da ileri düzeyli nadir durumlarda sorunun tedavi edilmesi gerekir. Burun deviasyonunda en belirgin belirti burun tıkanıklığı ve nefes alma güçlüğüdür.

Hafif vakalarda soğuk algınlığı gibi çok hafif semptomlar gözlenebilir. Bu durum düzeltilmezse ortaya çıkabilecek sorunlar ise şu şekilde sıralanır:

  • Tek veya çift taraflı burun tıkanıklıkları
  • Östaki borusu tıkanıklıkları
  • Kulakta sıvı birikimi
  • Horlama veya apne gelişimi
  • Geniz akıntısı
  • Tekrar eden burun kanamaları
  • Baş ağrısı
  • Ağız kuruluğu
  • Tekrarlayan farenjit, bronşit ve sinüzit problemleri

Burun Deviasyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Çeşitli sebeplerden kaynaklanan burun deviasyonu, septoplasti ameliyatı ile giderilebilir. Bunun için öncelikle hastaya genel muayene uygulanır ve rinomanometrik ölçümlerle burun solunumu kontrol edilir. Bu sırada burun kanallarının hacmi ve mevcut darlıklar da tespit edilir.

Detaylı endoskopik muayene sonucu tanı konulan vakalarda, burun deviasyonu ameliyat ile tedavi edilebilir. Ameliyat gerektiren durumlar ise şunlardır;

  • Kişinin günlük hayatını etkileyen solunum problemleri,
  • Vücut fonksiyonlarının sağlıklı şekilde sürdürülmesine engel olan oksijen yetersizliği,
  • Yaşam kalitesinde ve fiziksel eforda düşme sorunları,
  • Akciğer hacmindeki küçülmeler ve buna bağlı gelişen diğer problemler,
  • Devam eden ve geçmeyen baş ağrıları

Yukarıdaki sorunların gözlendiği vakalarda septum deviasyon ameliyatının uygulanması gerekir. Bu işlem burun altından açılan ufak bir kesiden burun iç dokularına ulaşılması şeklinde gerçekleştirilir.

Ameliyatın temel amacı; burun içinde nefes almaya engel olan kemik dokularını almak ve kıkırdak dokuların nefes almaya uygun şekilde yeniden düzenlenmesini sağlamaktır. Kıkırdakların doğru şekilde konumlandırılması ve tıkanıklığa engel olan kemik yapısının alınması, soluk alıp verme fonksiyonunun sağlıklı şekilde kazanılmasını sağlar. İşlem sırasında uygulanan yöntemler burnun dış görünüşünü etkilemez.

Burun Deviasyon Ameliyatı Sonrası

  • Septum deviasyon ameliyatından sonra bölgeyi fiziksel darbelerden korumak ve ani hareketlerden kaçınmak gerekir.
  • İşlem sonrası ilk 1-2 hafta şiddetli sümkürmek ve ağız kapalı şekilde hapşırmak bölgeye zarar verebilir. Bu nedenle bu hareketlerden kaçınılmalıdır.
  • Ameliyattan birkaç hafta sonra bölgedeki şişlik ve ödem azalmaya başlar. Şişliği azaltmak için başı yukarıda tutacak şekilde uyumak ve düz yatmaktan kaçınmak gerekir.
  • Ameliyat yerindeki iyileşmeye bağlı olarak burun içinde kabuklanma meydana gelebilir ve bu durum ortalama 3 ila 6 hafta içinde tamamen iyileşir.
  • Aşırı sıcak su ile duş almak, koşma ve yüzme gibi efor gerektiren ağır egzersizler yapmak bölgeye zarar verir. Bu tip aktivitelerden hekimin önerdiği süre boyunca uzak durmak gerekir. İşlemden birkaç hafta sonra hafif tempolu yürüyüşler yapılabilir.

Genel olarak ameliyat sonrası düzgün şekilde korunan burunda iyileşme daha hızlı olur ve nefes alıp verme fonksiyonları kısa sürede düzenlenir.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP