alt-çene-geriligi-belirtileri

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 3.8]

Genel olarak belli bir çene yapısına sahip olmak ile beraber çenenin belli bir oranı bulunmaktadır. Alt çene geriliği nedir sorusunda oranlarda farklılık göze çarpar. Alt çenenin daha az gelişmesinin yanı sıra üst çenenin daha fazla gelişim göstermesi de alt çene de sorunun yaşanmasına etki edebilmektedir.

Tıp dilinde retrognati inferior olarak ifade edilen alt çene geriliği farklı birçok sebebe bağlı olarak gelişebilmektedir. Alt çene geriliği ile ilgili olarak uzman hekim tarafından teşhisin konulması ile beraber ortodontik uygulamalar ve cerrahi işlemlerden yararlanılarak çözüme ulaşılır.

Alt Çene Geriliği Teşhisi

Alt çene geriliği teşhisi işlemlerinde görsel muayeneden yararlanılmanın yanı sıra asıl önemli olan hastalığın nedenlerinin ve şiddetin belirlenmesi de önemlidir.

Görselde her ne kadar alt çene geriliği olarak teşhis konulsa da görselin oluşmasında etkili olan üst çenenin fazla gelişimi de söz konusu olmaktadır.

Alt çene geriliği teşhisinde öncelikle gerekli tüm filmlerin çekilmesi gerekir. Filmin yanı sıra alçı modeli alınır. İşlemlerin sonrasında ise ektraoral muayene edilir.

Çenenin ileri ya da geriliği durumunun gerekli olan tüm muayene, test ve filmler ile belirlenmesi sonrasında tedavi için gerekli olan adımlarda konusunda uzman olan hekim tarafından gerçekleştirilir.

İletişime Geç


Alt Çene Geriliği Nasıl Tedavi Edilir?

Alt çene geriliği farklı nedenlere bağlı olarak yaşanabilir. Bebeklik ya da çocukluk dönemlerinde yaşanabilecek olan travmalar, doğum sırasında yaşanan durumlar, ileri ki yaşlarda görülen sorunlar ya da genetik durumlar gibi nedenler alt çenede geriliğin oluşmasına etki edebilmektedir.

Görsel olarak belirgin olan bu sorunun öncelikle sebeplerinin belirlenmesi gerekir Alt çene geriliğinin nedenlerinin detaylı olarak araştırılarak sorunun kaynağına inilmesi gerekli olan müdahale için önemlidir.

Alt çene geriliği tedavisi işlemlerinde sorunun nedenlerinin saptanması akabinde ise şiddetinin bilinmesi önem taşır. Hastalığın evresi yaşanan sorunun detayları hekim tarafından yapılacak olan muayyenin yanı sıra testler ve film çekimleri ile elde edilir.

Gerekli tetkiklerin uzman tarafından yapılarak incelemenin sonrasında ise müdahale işlemlerine geçilir. Alt çene geriliği tedavi işlemlerinde ortodontik tedavisinin yanı sıra cerrahi olarak müdahale de gerekli olabilir.

Alt çene tedavi işlemlerinde uygulanacak olan işlemler alt çene gelişiminin yetersizliğine göre farklı olup üst çene gelişiminin fazla olmasına bağlı olarak da değişmektedir. Ayrıca yaşanan sorunun sebepleri de detaylı incelenerek sorunun çözümüne uygun olan işlemler de tercih edilebilmektedir.

Alt çene geriliği yaşayan kişilerde şiddetin yüksek evrede olması sadece görsel olarak hastanın sıkıntı yaşamasına etki etmez. Bunun yanı sıra hastada fizyolojik açısında yaşanan sorunlar ile beraber çiğnemede, soluk almada, diş etlerinde birçok alanda da problemler görülebilir.

Alt çene geriliği probleminin çözümlenmemesi durumunda yaşanan durumlar ile beraber ilerleyen süreçte daha büyük sorunlarında yaşanması gözlemlenebilir. O sebep ile alt çene geriliğinin uzman hekime başvurularak tedavisinin de kısa sürede gerçekleştirilmesi gerekir.

Alt Çene Geriliği Belirtileri Nelerdir?

Alt çene geriliği belirtileri görsel olarak anında fark edilmek ile beraber asıl sebepleri görsel inceleme ile anlaşılamamaktadır.

Çene gerilinin sebepleri de son derece önemlidir. Alt çene geriliği belirtileri genetik sebeplere bağlı olarak görülebilir.

Bunun yanı sıra çocukluk döneminde yaşanan travma ile de alt çene geriliği meydana gelebilir.

Alt çene geriliği nedenleri farklı olmak ile beraber alt çene belirtileri ise genel olarak estetiktir. Alt çene geriliği belirtilerinde kişide nefes almada sorun da yaşanabilmektedir.

Bunun yanı sıra damak derinliği de yaşanabilmektedir.

Alt çene geriliği belirtileri görsel anlamda olmak ile beraber diş eti sorunlarına da sebep olmaktadır.

Alt Çene Geriliği Neden Oluşur?

Alt çene geriliği neden oluşur sorusunda belirtiler farklı sebeplere bağlı olarak yaşanabilir. Çocukluk döneminde yaşanan travmalardan genetik faktörlere kadar değişen sebepler sayılmaktadır.

Mandibulofacial dysostosis, pierre robin sendromu, otomandibular dysostosis, mikrognati gibi sebeplere bağlı olarak alt çene geriliği görülebilmektedir. Bunların yanı sıra doğum sırasında kullanılan forseps sebebi ile de alt çene geriliği görülebilir.

  • Mandibulofacial Dysostosis
    • Alt çene kondilleri bazı kişilerde çok küçük ya da yoktur. Buna bağlı olarak çiğneme kasları yoktur. Bu tarz durumlarda ise hastalarda derin damak yapısı mevcuttur.
  • Otomandibular Dysostosis
    • Alt çenenin geride konumlanması sonrasında çenede gelişim bozukluğu ile karşılaşılır. Yüzün iki yarısında farklılık gözlemlenir. Yüzün yarısı diğer yarısına nazaran daha küçük kalmıştır.
  • Pierre Robin Sendromu
    • Alt çene gelişim yetersizliğine sebep olan pierre robin sendromu ile beraber dilin geriye kaçması, alt çene küçüklüğü ve dudak damak yarığı görülebilir. Pierre robin sendromu nedeni ile havasızlık yaşanması nedeni ile ölümlerde görülebilir. Bu sebeplere bağlı olarak sendromun görünmesi durumunda müdahalenin yapılması gerekir. Konu ile ilgili uzman hekim desteğinin alınması gerekli tedavinin yapılması önemlidir.
  • Mikrognati
    • Çenenin hem küçük hem de geri olma durumundur. Zor doğumlarda uygulanan forseps uygulaması da neden olabilmektedir. Genetik faktörlerinde etkili olması mümkündür. Mikrognati ile karşılaşılması durumunda hekim desteği alınarak sorunun kısa sürede çözümlenmesi sağlanabilir.

Alt Çene Geriliği Ameliyatı

Alt çene geriliği ameliyatı öncesinde ortodontik işlem uygulanarak dişlerin ideal konuma gelmesi sağlanır. Ameliyat uygulamasında alt çene gelişimin ya da üsttün fazla gelişme sorununa bağlı olarak işlemlere yer verilir.

Tel, vida ya da uygun bazı aparatların kullanılması da gerekebilmektedir. Ameliyat sırasında tüm kesiklerin ağız içinde yapılması nedeni ile estetik açıdan herhangi bir sorun ile karşılaşılmaktadır. Gerekli olan tüm uygulamaların yapılması sonrasında ameliyat sona erer. Tedavide ameliyat öncesinde ve sonrasında da diş teli kullanımına yer açılması da tavsiye edilmektedir.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

5 Comments to “ Alt Çene Geriliği Nedir? Tanısı ve Tedavisi”
  1. Asiye Gül Çelikler says :Cevapla

    Yenidoğan bebekte alt çene geriliği ve buna bağlı emme refleksi in olmamasi durumunda ne yapılabilir?

    1. Doç. Dr. Erdem Güven says :Cevapla

      Merhaba,
      Muayene için doktor bey ile görüşme organize edebilirsiniz. Görüşme sırasında merak ettiğiniz tüm detayları kendisine sorabilirsiniz. Randevu için mail adresimizden [email protected] iletişime geçebilirsiniz.

  2. Mert says :Cevapla

    Hocam bende alt çene geriliği var, Fotoğraf çekince bariz şekilde çene ucumun dudağıma göre geride olduğu açık. Bir kuş parmağı kadar geride diyebilirim.
    Çocuk yaşta zaten bir ortodonti doktoru çene geriliği teşhisi koydu ama ailem farklı doktorlara gösterdi. Onlar bunun için erken dediği için ( 13 yaşındaydım ) tedaviyi yaptırmadılar.
    Şimdi ise 17 yaşındayım, 9 aylık bir tel tedavisi gördüm. Dişlerim ve diş kapanışları düzeldi ama çene ucu geriliği halen var.

    Bunu kafama fazlasıyla takıyorum, çokça deva ortodonti doktorlarına muayne oldum, cevapları benzerdi. Genel olarak hepsi ” Diş kapanışın normal bir sorun yok” dediler.
    Ama anlıyorum ki çene geriliği sadece dişlere bağlı olarak gelişen bir durum değil lakin aileme bunu anlatamıyorum. Doktorlar diş kapanışı normal bir sorun yok dediği için ailem tedavi etmek istemiyorlar…

    Diş kapanışım önceden kötüydü, çarpık dişlerim vs. vardı çocukluk dönemim boyunca. Çok doktora göründük ama hepsi erken erken deyip durdu. 16 yaşında başladım tel tedavisine belki de küçük yaşta başlasam çene ucu gelişimim daha doğru olacaktı.

    Sanırım artık tek tedavi yöntemim estetik ameliyatı. Veya öyle mi? 17 yaşındayım aparat gibi yollarla düzelir mi sizce?
    Aslında çene hizam normal, sadece çene ucum dudağıma göre geride konumlanmış. Ve ortalama dan küçük denebilir çene ucum.

    1. ecenur says :Cevapla

      sağlık açısından bir sıkıntı yoksa ameliyat gibi büyük şeylere başvurup eziyet çekmek yerine çene ucuna dolgu yaptırıp öne getirtebilirsin. 🙂 hem estetik açıdan problemi yok eder hem de büyük bir stres altına girmezsin. iyi günler.

    2. Nisa says :Cevapla

      Aynısı bende de var çenem geride ağzıma göre ve hatta burnumda kemerli gerçekten çok sinir bozucu bı durum aileme laf anlatamıyorum yani hayır gayet güzel diyip gecistiriyorlar ama bariz bir şekilde ortada annem ve babam dışında herkes bunu söylüyor artık gerçekten çok yoruldum özgüvenimi aşiri kıran bı durum tel tedavisine bile yok diyorlar benim durum seninkinden de vahim yani yüzümün orantıları okadar kötü ki ama yinede şükür ediyorum sakatta doğabilirdim ama gerçekten bir cözüm yolu arıyorum 16 yaşindayım gelişim çağindayken bu problemi çözmek istiyorum ama ailem beni desteklemiyor ve engel oluyor:(

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP