Yaranın boyutuna ve derinliğine bağlı olarak değişmekle birlikte, yanık izlerinde tam iyileşme ortalama 6 ayda tamamlanır. Bu süre sonunda geriye açık beyaz veya pembe renkte yanık izi kalabilir, yine yanığın seviyesine bağlı olarak deride girintili çıkıntılı bir görünüm ortaya çıkabilir.
İyileşmenin tamamlanmasıyla birlikte alanında uzman bir estetisyen tavsiyesiyle kişiye uygun farklı tedavi seçenekleri değerlendirilebilir.
Yara ve Yanık İzi Nasıl Tedavi Edilir?
Bir yara izinin oluşmasıyla birlikte tedavi için farklı yöntemler uygulanabilir. Buradaki belirleyici konu yaranın çeşidi, derinliği ve bulunduğu bölgedir. Örneğin; meme estetiği gibi çeşitli ameliyatlardan sonra kalan yara izleri oldukça çabuk iyileşir, ancak eldeki ve yüzdeki yaraların iyileşmesi daha uzun sürer. Bununla birlikte yaranın yanık izi olması da uygulanacak tedavi şeklini etkiler, nitekim modern tıpta 3. derece yanıkları tamamen geçirecek bir tedavi yöntemi henüz geliştirilmemiştir. Genel olarak ileri seviyeli yanıklardaki tedavi uygulamaları, izleri mümkün olan en küçük boyutlara getirerek görünürlüğünü azaltmayı hedefler. Bu amaçlar yara izi tekniklerinden balon yöntemi, lazer tedavisi veya greft tekniği uygulanabilir.
Greftler
Deri greftleri; cilt dokusunun derinlerine kadar inerek doku hasarlarına yola açan yanıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, hasarlı dokular donörlerden alınan dokularla yenilenir. İzin biraz etrafından kesilerek hasarlı dokunun çıkarılması ve yerine yeni dokunun ince dikişlerle dikilmesi sağlanır. İşlem sonunda dikişler hafif şekilde belli olsa da deri üzerindeki girintili yapı ortadan kaldırılır.
Greft tekniğinin başarısını etkileyen faktörlerden biri yeni eklenen derideki gerginliği ayarlamaktır, nitekim dikiş hattı ne kadar gerginse işlem sonucu da o kadar kötü olur. Dolayısıyla gerin bölgelerdeki yanık izleri için greft tekniği mantıklı bir yöntem olmayabilir.
Yanık izleri, yara izlerinden farklı olarak açık halde değildir ve bağışıklık sisteminin etkisiyle birlikte deri üzerinde oluşan doku değişikliği şeklinde meydana gelir.
Balon Tekniği
Balon tekniği diğer adıyla doku genişletme olarak bilinir ve yanığın yanındaki sağlam deri altına geçici bir balon yerleştirilmesi şeklinde uygulanır. Doku genişletici olarak kullanılan bu balon ameliyatla yerleştirilir ve ilk başlangıçta boştur. İlerleyen haftalarda içine tuzlu su enjekte edilir ve balon şişirilir, bu sayede balon üzerindeki deride de genişleme başlar. Ortalama 1-2 ay içinde dokuda yeterli genişleme sağlanır ve ikinci bir ameliyat ile yaralı alan alınır. Bu sırada, genişleyen komşu doku hasarlı alana kaydırılır ve yara pürüzsüz deriyle kapatılır.
Lazer Tedavisi
Lazer tedavisi, yanık izlerini geçirmede uygulanan bir diğer tekniktir ve yaradaki kızarık, pembe görünümün zaman için azaltılmasında etkili olur. Ayrıca geç dönem yanıkların üzerindeki düzensizlikleri zımparalamak amacıyla da uygulanabilir. Lazer yönteminde temel hedef yanık izindeki en üst katmanı iyileştirmek ve bölgede yeni doku oluşumunu tetiklemektir. Dalga boyuna sahip lazer ışınları kullanılarak uygulanan bu teknik yanık üzerinde ısı etkisi oluşturur. Fraksiyonel lazer ise derideki kabarık izlerin yumuşatılarak normal deri seviyesine indirilmesini sağlar. Bu teknikler tek tek veya kombine olarak uygulanabilir, kişinin ihtiyacına göre birkaç seans sürdürülebilir. Genel olarak yaranın genişliği, derinliği ve hastadaki etkisine göre lazer seansları düzenlenir. Süre sonunda izlerin deriyle aynı renge ve seviyeye getirilmesi hedeflenir.
Sonuç olarak; yanık izlerinin tedavisinde yanığın derecesi, genişliği ve bulunduğu bölge gibi çeşitli kriterlere göre kişiye en uygun tekniğin planlanması gerekir.
Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.
iyi çalışmalar
35 yıllık bir yanık izim var boynumda . bunula ilgili olarak tedavi yöntemlerinizi öğrenmek istiyorum