perineoplasti

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Perine, kadınlarda vajina girişi ve anüs arasındaki bölge olarak tanımlanır. Perineoplasti ise perinenin estetik olarak düzeltilmesini sağlayan bir operasyondur ve genellikle vajina daraltma gibi diğer ek uygulamalarla birlikte yapılır. Ameliyat özellikle bölgedeki yara dokusunu, hoş gözükmeyen şişlikleri ve cildi ortadan kaldırmaya odaklanır. Bu sayede hem kadınların özgüveninin artmasına hem de cinsel ilişkiden daha fazla haz duymasına yardımcı olur.

Perine Nedir?

Perine; tıpta “perineum” olarak bilinen, kadınlarda anüs ve vajina arasındaki bölgeyi tanımlayan bir terimdir. Kadınlardaki perine uzunluğu 0.5 ila 5 cm arasında değişir ve bölge içinde cilt, cilt altı dokusu, bağ doku, kas doku gibi farklı yapılar yer alır.

Küçük olmasına rağmen, içinde farklı yapılar barındırdığından işlevsel olarak da önemli bir alandır.

Vajinal sıkılaşma ve gevşeme sırasında kullanılan kaslar perine bölgesindedir, dolayısıyla perinenin iç organlara destek olma ve doğum sırasında bebeğin dışarıya çıkmasını kolaylaştırma gibi görevleri bulunur.

İdeal olan ise perinenin uzun, pürüzsüz ve düzgün bir yapıya sahip olmasıdır.

İletişime Geç


Perineoplasti Nedir?

Perinenin estetik olarak onarılması ve fonksiyonel özelliklerini daha iyi karşılayacak hale getirilmesi için yapılan bütün işlemler perineoplasti olarak adlandırılır.

Sıklıkla doğum sonrası perine bölgesinde ortaya çıkan düzensizlikleri ortadan kaldırmak ve bölgedeki fazla cilt kalıntılarını almak amacıyla yapılır.

Perineoplasti tek başına uygulanabilir veya labioplasti, vajina daraltma gibi diğer estetik operasyonlarla birlikte kombine şekilde gerçekleştirilebilir.

Ameliyat sırasında vajinanın ideal genişliğe sıkılaştırılması veya genişletilmesi sağlanır, ek olarak bölgedeki fazlalıklar alınır ve bu sayede var olan estetik sorunlarla birlikte fonksiyonel problemlerin de giderilmesi amaçlanır.

Perineoplasti kadının özgüvenini yeniden kazanması ve cinsel haz düzeyini artırması adına önemli bir role sahiptir, bu nedenle bu tür uygulamaları alanında uzman bir hekim kontrolünde yürütülmesi gerekir.

Perineoplasti Neden Gerekir?

Perineoplasti estetik bir operasyon olmakla birlikte, pek çok işlevsel sorunu ortadan kaldırır. Perineoplastinin en çok tercih edilme nedeni, doğum sırasında yapılan ve daha sonra iyileşmeyen kesileri tedavi etmektir.

Üzerinden zaman geçmesine rağmen kötü şekilde iyileşmiş ve üzerinde kabarıklık veya çöküntü kalmış olan doğum kesilir perineoplasti ile düzeltilebilir. Bunun için kötü yara dokusu alınır ve bölge estetik açıdan yeniden düzenlenir.

Özellikle zor doğumlar perinede yırtıklara ve kötü görünüme neden olabilir. Bu durumda perineoplasti en iyi tedavi seçeneğidir ancak operasyon ile hedeflenen sadece estetik görünüm elde etmek değildir.

Bu uygulama sayesinde doğum yırtıkları ve dikişlerinin cinsel ilişki sırasında ortaya çıkardığı ağrı ile acı ortadan kaldırılır. Ayrıca ameliyat doğum yapmamış kadınlardaki cilt kalıntılarını almak ve bu sayede pürüzsüz bir perine elde etmek amacıyla da uygulanır.

Bunların yanı sıra; perineoplasti şu tür durumların iyileşmesini sağlar:

  • Vajinal gevşeklik: Cinsel ilişki sırasındaki hissizlik
  • Vajinismus: İlişki sırasında vajinanın istemsiz kaşınması
  • Rektosel: Rektumun bağırsağa kadar çıkması
  • Disparoni: Vajinal açıklık nedeniyle ilişki sırasında ortaya çıkan ağrı
  • Sistosel: Mesanenin vajinaya çıkması
  • Vajinal kaşıntı
  • Genital siğiller
  • Penis girişi sırasında ortaya çıkan şiddetli ağrı
  • Kanserin neden olduğu vajinal daralma
  • Bölgeyi daha düzgün ve pürüzsüz hale getirme
  • Sarkmaları ve gevşeklikleri giderme
  • Çıkıntıların sıkılaşmasını sağlama

Perineoplasti Nasıl Yapılır?

Perineoplasti; genel ya da lokal anestezi altında uygulanan ve genellikle 1 saatte tamamlanan bir operasyondur. İşlemden sonra hasta aynı gün taburcu edilir, nadiren 1 gece hastanede yatış gerekebilir. Uygulamaya başlarken vajinanın arka duvarına “V” şeklinde bir kesi atılır. Buradan bölgeye gerekli müdahalelerin yapılması sağlanır. Prosedürün amacına bağlı olarak perine kaslarındaki sorunlar giderilir, görünüm düzenlenir ve kalıntılar çıkarılır. İşlem sonunda bölge dikkatli şekilde dikilir ve hasta kısa süre dinlendikten sonra evinde gidebilir.

Perinenin estetik olarak onarılması ve fonksiyonel özelliklerini daha iyi karşılayacak hale getirilmesi için yapılan bütün işlemler perineoplasti olarak adlandırılır.

Uygulama Sonrası İyileşme

Perineoplasti sonrası iyileşme, hekim önerilerinin dikkate alınmasıyla birlikte ek semptoma yol açmadan gerçekleşir. Bu süre boyunca dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır:

  • 6 hafta süreyle cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
  • Ata binme, bisiklet sürme ve esneme gibi yoğun aktivitelerden kaçınılmalıdır.
  • Bölge hiçbir şekilde zorlanmamalıdır.
  • 1-2 ay tampon kullanımına ara verilmelidir.
  • Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Kesi alanı kuru ve temiz tutulmalıdır, bölgenin nemli kalmamasına ekstra özen gösterilmelidir.

Perinoplasti sonrası bölgede az miktarda akıntı veya kanama olması normal karşılanır. Ayrıca hissedilen ağrı ve sızılar da normaldir, genellikle hekimin önerdiği ilaçlar ile bu tip şikayetler ortadan kalkar. Dikişlerin kendi kendine çözülmesi ise yaklaşık 2 hafta içinde tamamlanır. Bu süre zarfında kabızlığı önlemek için bol su tüketmek, lif yönünden zengin gıdalar tüketmek ve beslenme düzenine önem göstermek gerekir.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP