lipödem ve lenfödem farklar

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Lipödem ile lenfödem lenf sistemindeki bozukluklar nedeniyle ortaya çıkan ve genellikle birbirine karıştırılan iki hastalıktır. Her iki hastalıkta da bacaklarda şişme gözlenir, bu nedenle doğru tanı koymak önemlidir.

İkisi birbirinden tamamen farklı hastalıklar olsa da lipödem, sonraki evrelerde lenfödem ile birlikte gelişebilir. Bu yazımızda lipödem ve lenfödem hastalıkları nedir, nasıl gelişir ve aralarındaki farklar nelerdir etraflıca inceledik.

Lenfödem Nedir?

Lenfödem, vücudun çeşitli organ ve bölgelerinde aşırı lenf sıvısı birikmesi ile gelişen bir hastalıktır. İnsan vücudunda lenf sıvısı bağışıklık sistemi için önem taşır ve kan dolaşımına karışır. Lenf bezleri lenfatik sistemin ana merkezi olarak bilinir, lenfödem bu lenfatik sistemde sıvı akışının engellenmesine bağlı olarak ortaya çıkar. Lenfödem birincil ve ikincil olarak iki çeşitte gelişebilir.

Birincil lenfödem genellikle hastada doğuştan var olur ve lenf sisteminin az gelişmiş olmasından kaynaklanır.

İkincil lenfödem ise travma, yaralanma, cerrahi operasyon gibi nedenlerle sonradan lenf sisteminin zarar görmesine bağlı ortaya çıkar. Genellikle ikincil lenfödem kanser ameliyatlarından sonra lenf bezlerinin çıkarılması nedeniyle gelişir.

Karın ve bacaklardaki lenfödem ise obeziteli bireylerde kilonun lenf sistemini baskılaması nedeniyle ortaya çıkabilir.

İletişime Geç


Lenfödem Nasıl Tedavi Edilir?

Lenfödem ciddi bir sağlık problemidir ve alanında uzman hekimler tarafından tedavi edilmesi gerekir. Tedavi sürecinde hastaya belirli testlerin uygulanması ve buna bağlı olarak kompresyon ile manuel lenf drenaj yöntemlerinden birinin tercih edilmesi sağlanır.

Manuel lenf drenajda lenf sıvısını uyaran bir masaj tekniği uygulanır, böylece lenf sisteminin düzgün çalışması amaçlanır. Çoğunlukla bu tedavi sonrasında kompresyon çorap tedavi uygulanır.

Kompresyon, özel cihazlar aracılığıyla da uygulanabilir. Ek olarak hastanın yürüyüş ve yüzme gibi hafif sporlarla lenf sistemini desteklemesi önerilir.

Lipödem Nedir?

Lipödem kadınların yaklaşık %10’unda görülen bir sağlık problemidir ve lenf sıvısının fazla birikmesi nedeniyle ortaya çıkar. Biriken aşırı lenf sıvısı kalça, bacak ve kollarda bölgesel yağ birikimine yol açar.

Doğuştan gelen lipödem hastalığında dereceye göre evreler vardır. Buna göre ilerleyen lipödeme lenfödem de eşlik edebilir, ayrıca etkilenen bölgelerde ağrı ile hassasiyet oluşur.

lenfödem nedir

Lipödem Nasıl Tedavi Edilir?

Lipödem tedavi yöntemi lenfödem ile benzerlik gösterir, buna göre lenf drenaj ve kompresyon yöntemleri tedavi amaçlı uygulanır.

Lipödemin alanında uzman hekimler tarafından tedavi edilmesi gerekir. Aşırı ilerlemiş lipödem hastalarında bölgelerdeki hassasiyet ve ağrı da fazla olabilir, bu nedenle kompresyon tedavisi hasta tarafından tolere edilemez hale gelebilir. Vücutta biriken lipödem dokularını egzersiz ve diyetle atmak mümkün değildir, dolayısıyla lipödem hastaları için tedavi süreci umut kırıcıdır.

Bunun yanı sıra egzersiz ve sağlıklı diyet alışkanlığının benimsenmesi sağlık açısından faydalıdır.önce hastalar mutlaka hekimlerine danışmalıdır.

Lipödem Nasıl Tedavi Edilir?

Lipödem ve lenfödem tanıları kolaylıkla konulabilir, fakat bunun için alanında uzman hekimlere başvurulması gerekir. İki hastalık arasındaki temel farklılıklar şunlardır:

  • Lipödemde bacaklardaki aşırı yağlanma eşittir, bu nedenle hastalık simetriktir. Lenfödem ise çoğunlukla tek bir bacakta gözlenir, bu nedenle asimetriktir.
  • Lipödemde sıvı birikmesi ayak bileğinde biter, lenfödemde ayak da etkilenir. Birincil lenfödem ayaktan yukarıya devam ederken, sekonder lenfödem uyluktan başlar aşağıya devam eder.
  • Lipödemde etkilenen bölgeye dokunulduğunda ağrı oluşur, lenfödemdeki ağrı o kadar hassas ve aşırı değildir.
  • Lenfödemde zedelenme oldukça kolaydır. Lipödemli deri normal görünür fakat hormonal bozukluk sık olur.
  • Lipödem deri altında kanamaya ve morarmaya yol açarken, lenfödemde bu tarz belirtiler olmaz.
  • Lenfödem tanısı konulurken “stemmer işareti” tekniği kullanılır. Bu teknik ayak ikinci parmağının kaldırılmasıyla kalınlaşmış deri katı olarak bilinir ve lenfödemde böyle bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle bu teknik doğru tanıda ayırt edicidir.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP