Lipödem Nedir?

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 3.5]

Lipödem, kadınların% 11'ine kadarını etkileyebilir.

Yağ derinizin altında, genellikle kalçalarda ve bacaklarda düzensiz bir şekilde dağıldığında meydana gelir.

Kozmetik bir sorun olarak başlamasına rağmen, sonunda ağrıya ve başka sorunlara neden olabilir.

Lipödem, düzenli obezite veya lenfödem ile karıştırılabilir.

Lipödem Belirtileri Nelerdir?

Lipödem belirtileri, durum ilerledikçe, yağ birikmeye devam eder ve alt bedeniniz ağırlaşır. Lipemik yağ daha sonra kollarda toplanabilir.

Zamanla yağ hücreleri, normalde vücut sıvı seviyelerini dengelemeye ve enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olan lenfatik sisteminizin damarlarını tıkar. Bu tıkanma, lenf sıvısının uygun şekilde boşaltılmasını engelleyerek lenfödem adı verilen bir sıvı birikmesine yol açar.

Lipödem tedavi edilmezse enfeksiyonlar, yara iyileşmesinin gecikmesi, fibroz adı verilen skar benzeri doku gelişimi ve bacaklarda sertleşmiş cilt gibi sorunlara yol açabilir.

Obezitenin aksine bacakları, uylukları ve bazen kolları hedef alır. Lenfödemden farklı olarak, lipödem alt bacaklarda değil üst bacaklarda başlar. Genellikle her iki bacağı da etkiler.

İletişime Geç


Selülit ile Lipödem Arasındaki Fark Nedir?

Selülit deri altı yağında bir değişikliktir, ancak selülit öncelikle kozmetik bir sorundur.

Bazı kişilerde selülit varlığı, bir problemin en erken safhasını temsil edebilir, tam gelişmiş lipödem dönüşebilir, ancak bu kesinlikle her zaman böyle değildir.

Lipödem Aşamları Nelerdir?

Lipödemin doğal seyri boyunca dokular ilerleyici bir değişikliğe uğrayabilir.

İlk aşamada cilt pürüzsüz kalır ancak altındaki yağ tabakası boyut olarak artar.

Lipödemin ikinci aşaması da cilt yüzeyinde gözle görülür düzensizlikler olur ve yağ dokusu içinde nodüller hissedilebilir.

Aşama 3, deriden türetilen büyük dış doku birikimleri ile karakterizedir.

Lipödem Yaygın Bir Problem Midir?

Lipödem kesin nedeni bilinmemektedir, çünkü şu anda, lipödemin varlığını güvenilir bir şekilde tanımlayacak herhangi bir teşhis veya görüntüleme aracından yoksunuz.

Ne yazık ki, lipödemin tıbbi teşhisi ile kadınların fazla vücut yağını biriktirme eğiliminde olduğu normal model arasında birçok ortak özellik vardır.

Diğer ödem oluşturan durumlar, lenfödem, damar hastalığı, hipotiroidizm ve kalp yetmezliği gibi sistemik ödem nedenleri dahil olmak üzere karıştırılabilir.

Lipödem Nasıl Teşhis Edilir?

Daha önce de belirtildiği gibi, lipödema için herhangi bir test yoktur. Tanı, ancak eğitimli bir doktor hastayı fiziksel olarak değerlendirebilmesi sonucunda kesin bir konulabilir.

Lipödem Tıbbi Komplikasyonları Nelerdir?

Lenfödem de ve kronik venöz hastalıkta görülen enfeksiyon (selülit) riski de oluşmaz.

Bununla birlikte, lipödemin sonraki aşamalarında, bu diğer iki dolaşımda anormallikler geliştirme yönünde belirgin bir eğilim vardır.

Lenfödem gelişen geç dönem lipedema, lipolipödem ve damar anormallikleri olan flebolipödem olarak adlandırılır.

Lipödem Tanısı Nasıl Konulur?

Lipödem klinik bir tanıdır. Yani yaptırılacak tetkiklerle bu tanıyı ancak desteklenebilir. Kesin tanı koyulamaz.

Lenfatik sintigrafi dediğimiz lenfosintigrafi ile bu bölgede çok hafif bir blokaj ortaya çıkar. Gerçek lenfödem hastalarında ise lenfatik göllenmeyi net olarak görülebilmektedir.

Bu hastaların kliniğinde vücut kitle endeksine bağlı olarak üst bedenleri çok ince, alt bedenleri çok kalın bireyler görülür.

Bazı yüksek kilolu hastalarda (vücut kitle endeksinin yüksek olduğu hastalarda) üst bedenden çok daha kalın alt bacaklar gördüğümüz zaman lipödemden bahsedebilmekteyiz.

Lipödem Hastalarının Tanı ve Takibinde Hangi Araştırmalar Faydalıdır?

Teşhis testleri olmadığı için hastalığın izlenmesi için araştırma yapılmamaktadır. Flebolipödem veya lipolenfödem için bir endişe varsa, ilgili durumlar için uygun testler yapılabilir.

Kendimizde Lipödemden Nasıl Şüpheleniriz?

Özellikle belirli bir kilonun üzerindeki vücut kitle indeksinin yüksek olduğu hastalarımız lipödem olduklarını ve ameliyat olmak istediklerini iletiyorlar.

Bu durumda öncelikli olarak vücut kitle indeksinin normal boyutlara indirilmesi gerekmektedir.

Bazen hastalar kilo verdikleri zaman alt bacaklarının da normal sınırlara döndüğü izlemlenir.

Kendimizde Lipödemden Nasıl Şüpheleniriz?

Yani, vücut kiloluysa ve alt bacak daha fazla kiloluysa bu kesin denilemez.

Öncelikli olarak kilo verme tedbirlerine gidilir. 1.60 cm boyunda ve 90 kg olan bir hastada lipödemden bahsedemeyiz. Bu hastanın 65-70 kg a inip tanının bundan sonra koyulması çok önem arz etmektedir.

Lipödem Sınıflandırılması

1. Aşama

4 aşamalı bir lipödem sınıflandırması vardır. 1. aşama normalden biraz daha şiş bir bacak ve dokunulduğunda marşmelov gibi pufidik bir yapı görünür.

Hastalar özellikle uzun süre ayakta durduklarında bacaklarında bir şişlik olduğundan şikayetçi olurlar.

Normal olmama hissi şeklinde ortaya çıkan bir lipödem semptomu olur.

Hastalara ilk aşamada ameliyat değil, tuzsuz diyet ve kilo vermelerini öneriyoruz.

İlk aşama lipödem hastalarının tedavisi bu şekilde olmaktadır.

2. Aşama

Yağ hücreleri şişmeye başladığı için bacağımızın deri altında bulunan fasyaların arasında bir sıkışma ortaya çıkıyor. Çentiklenme, dişlenme ve çukurlu, çıkıntılı görünüm ortaya çıkmaya başlıyor.

İkinci önemli bir durum da ayaklarda kesinlikle lipödem oluşmadığından dolayı ayak bileği ile ayak geçiş bölgesinde hücrelerinin olup olmadığı yer arasında katlantı oluşuyor.

Bu katlantı zamanla daha belirgin hale gelmeye başlıyor. Aynı şekilde üst bacağın dizle birleştiği yerde de kat kat raf şeklinde bir görüntü ortaya çıkıyor.

Bu ikinci aşama lipödemin artık yavaş yavaş kendini belli ettiği dönem olarak karşımıza çıkıyor.

Lipödem'de 1. Aşama

Lipödem'de 2. Aşama

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP