deri-catlaklarının-tedavisi-nasıldır

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 4.3]

İnsan cildi, bazı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Söz konusu değişikliklerden biri de deri de meydana gelen kırmızı çatlaklardır. Pek çok farklı sebebe bağlı olarak meydana gelebilen bu kırmızı çatlaklar, sağlık açısından problem yaratmamakla birlikte estetik olarak hoş bir görüntü ortaya çıkmaz. Bu yüzden tedavi edilmek istenebilir. Günümüzde kırmızı çatlakların giderilmesi için geliştirilmiş tedavi yöntemleri mevcut. Peki kırmızı çatlaklar nedir, neden oluşur ve tedavi yöntemleri nelerdir? Kırmızı çatlakların oluşmasını engellemek için neler yapılabilir? Tüm merak edilenleri sizler için inceledik...

Kırmızı Çatlak Nedir?

Vücutta meydana gelen çatlaklar, ilk oluştukları zaman kırmızı ile mor arasında bir renk tonunda gözlemlenir. Bu durum tıp dilinde stria rubra olarak adlandırılır. Zaman geçtikçe bu renk kaybolur ve ortada yalnızca soluk çatlaklar kalır.

Bu duruma da stria alba denmektedir. Yüzeysel damarda genişleme ile lenf hücrelerinin fazlalaşması, bölgede kırmızı çatlaklar meydana gelmesine neden olabilir. Kolajen liflerinin azalması ile birlikte bölge kendisini tedavi edemez.

Halk arasında deri çatlağı olarak da bilinen bu rahatsızlık genellikle fazla gerilmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Cildin gözle görülecek kadar incelmesi, zayıflaması ve yırtılması sonucu oluşurlar. Sıklıkla gebelik döneminde karşılaşılan bu durum, insan sağlığı açısından herhangi bir risk teşkil etmiyor olsa da, estetik olarak iyi görünmediği için genellikle çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.

İletişime Geç


Kırmızı Çatlaklar Neden Oluşur?

Deriyi oluşturan üç farklı tabaka bulunur. Bu tabakalardan yukarıdan aşağı doğru epidermis, dermis ve hipodermis olarak adlandırılır. Dermiste elastin ve kolajen lifleri bulunur. Bu liflerin aralarındaki bağların zayıflaması ya da kopması durumunda cilt üzerinde bozulmalar meydana gelir ve bu bozulmalar genellikle gözle görülecek şekilde olur.

Gebelik döneminde kadınların vücudunda kilo almaya ve ödeme bağlı olarak gerginlik oluşur ve bu durum karında göğüslerde ve bacak içlerinde çatlaklar meydana getirebilir.

Söz konusu durum gebelik dışında aşırı kilo alıp vermeye bağlı olarak, ergenlik döneminde kas yapısının gelişmesine bağlı olarak ve spor yapanlar için vücut geliştirmeye bağlı olarak meydana gelebilir.

Kesinliği belirtilmemiş olmakla birlikte, hormonal bozuklukların da deri de kırmızı çatlaklar meydana getirebilecek olması söz konusudur.

Deride oluşan kırmızı çatlaklar ağırlıklı olarak obezite sorunu ile ilişkilendirilir. Yapılan çalışmalara göre obezite problemi yaşayan insanlarda kırmızı çatlakların görülme olasılığı yüzde 40 olarak tespit edilmiştir. Tüm bunların dışında çatlakların oluşumuna sebebiyet verebilecek nadir durumlar şu şekilde belirtilmiştir:

  • Bazı hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılan ilaçlar,
  • Elastin ve kolajen liflerini yıkıma uğratan sistemik kortizon ilaçları,
  • Cushing sendromuna bağlı olarak gelişen kortizol seviyesi değişiklikleri,
  • Bazı enfeksiyon hastalıkları,
  • Nedensiz meydana gelen, idiopatik durumlar.

Kırmızı çatlaklar estetik olmayan görüntüsü sebebiyle özellikle kadınlar tarafından bir problem olarak görünüyor.

Günümüzde modern sağlık teknolojilerinin de gelişmesi ile birlikte bu sorunun ortadan kaldırılabilmesi mümkün. Şimdi hep birlikte kırmızı çatlakların ortadan kaldırılması için uygulanan tedavi yöntemlerine göz atalım…

Kırmızı Çatlakların Tedavisi

Kırmızı çatlakların tedavisinde uygulanan yöntemler, çatlakların evresine göre değişkenlik gösterir. İlaç tedavisi ile başlayan yöntemler, ilerleyen evrelerde lazer tedavisine kadar ulaşır. Buna göre, kırmızı çatlak tedavisinde uygulanabilecek olan yöntemler şu şekilde belirlenmiştir:

  • Çatlakların ilk evresinde krem ya da dermarol gibi ürünlerin kullanımı tavsiye edilmektedir. Bu yöntem ilerlemiş ve beyaz renk almış çatlaklarda işe yaramaz. Daha çok yeni meydana gelmiş pembe ve hafif kırmızı renkteki çatlaklar üzerinde etkilidir.
  • Kırmızı ve beyaz renklerdeki çatlaklar için daha gelişmiş bir yöntem olan lazer tedavisi uygulanmaktadır. Fraxel Dual Lazer ile deride bulunan kolajen ve elastin lifleri uyarılır. Böylelikle derinin kendini yenilemesi sağlanır.

Burada unutulmaması gereken bir nokta bulunuyor. Çatlakların tamamen ortadan kaldırılması, nasıl bir tedavi yöntemi uygulanırsa uygulansın mümkün olmayabilir. Yine de ortaya çıkan rahatsız edici görüntünün ortadan kaldırılması sağlanmış olur.

Kırmızı Çatlakların Oluşumunu Engellemek İçin Yapılabilecekler

Yukarıda saydığımız sebeplere bağlı olarak meydana gelen çatlakların önlenmesi genellikle mümkün olmaz. Fakat bazı hayat tarzı değişiklikleri ve bazı önlemlerden söz edilebilir. Bu önlemleri şu şekilde listelemek mümkün:

  • Yaş ve boy gibi özellikleri de göz önünde bulundurarak vücut kilosunu sabit tutmak, çatlakların oluşmasını engeller. Çünkü sürekli olarak kilo alıp vermek, çatlakların oluşmasını kolaylaştırır.
  • Vücut geliştirme ile kısa süre içerisinde aşırı miktarda kas kütlesi yapmak çatlakların oluşmasına neden olur. Bu yüzden spor etkinliklerini ve vücut gelişimini belirli bir zamana yaymak faydalı olacaktır.
  • Doğum kontrol ilaçlarının kullanılması hormonların dengesini bozabilir. Bu hormonal bozukluklar da çatlaklar oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması önerilmektedir.

Eğer hayatınızda tüm bu yöntemleri uygularsanız, çatlakların oluşumunu engelleyebilirsiniz. Hem çatlakların oluşumunu engellemek, hem de var olan kırmızı çatlakların tedavisini gerçekleştirmek için bir doktordan yardım almak çok daha sağlıklı olacaktır.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP