jilet-izleri

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 4]

Jilet ve faça izleri vücudun farklı bölgelerinde hoş olmayan görüntülere neden olur. Aynı zamanda bireylerin sosyal hayatta dışlanmasına kadar varan kötü sonuçlar doğurabilir.

Bazı durumlarda bireyin bu izleri görmesi hoş olmayan anıları hatırlamasına ve dolayısıyla psikolojik olarak kötü etkilenmesine de neden olabilir. Bu izlerin tedavi edilmesi ise beraberinde gelen problemleri ortadan kaldırarak, kişinin topluma kazandırılmasına yardımcı olur. Peki jilet izi nasıl tedavi edilir ve ameliyat sonrasında izler geçer mi? İşte merak edilenler...

Jilet İzi Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Vücudun belirli noktalarındaki jilet izleri estetik yöntemlerle tedavi edilebilir. Omuz, el bileği ve kollar izlerin en sık olduğu bölgelerdir. Bazı bireylerde göğüs ve çevresi ile uyluklarda da jilet izleri olabilir. Jilet izi tedavisi için kişide aranan çeşitli özellikler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanır:

  • Fiziksel ve ruhsal sağlık durumunun iyi olması
  • Tedavinin yakın çevre baskısıyla değil, kendi isteğiyle olması
  • Ameliyat beklentisinin gerçekçi olması ve bölgenin tamamen eski haline dönmesinin beklenmemesi
  • Ameliyat sonrasında iyileşme ve normalleşme sürecinin yavaş ilerlediğinin bilinmesi
  • Ruhsal olarak kendine zarar verme sürecinin geride kalmış olması
  • Süreç boyunca psikolojik destek alınması ve stabil durumun sağlanması

Bunun dışında tedavinin uygulanması için herhangi bir yaş kısıtlaması yoktur. 18 yaşın altındaki hastalarda, ebeveyn veya psikiyatrist önerisiyle tedavi başlatılabilir. İzlerin eski veya yeni olması için teknik olarak fazla önem taşımaz. Kısaca bu tedavi herkese uygulanabilir.

Jilet İzi Nasıl Tedavi Edilir?

Jilet izi, kişinin psikolojik olarak bulunduğu kötü durum nedeniyle kendi kendine zarar vermesi sonucu oluşan izlerdir. Bu izler zaman içinde toplumdan dışlanmaya ve sosyal açıdan başarısız olmaya kadar giden kötü sonuçlar doğurabilir.

Kişi yaşadığı kötü dönemi tamamen arkasında bırakmak için en kısa sürede topluma yeniden adapte olmaya çalışmalıdır. Bu nedenle özellikle el ve kol gibi görünür bölgedeki jilet izleri kişiye zor anlar yaşatabilir. Bu bireylerde jilet izi tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir.

Jilet izi birden fazla yöntemle tedavi edilebilir. Bunlar arasında kişiye en uygun olanının uzman hekimle birlikte seçilmesi gerekir. Jilet izi tedavisinde en etkili yöntemler şunlardır.

 

  • Tek İz Tedavisi: Bu yöntem cerrahi bir operasyondur ve anestezi altında uygulanır. İzlerin bulunduğu bölgeden şeritler çıkartıp yeniden dikme ile izleri küçültmeye odaklanır. Bu şekilde jilet izlerinin sosyal açıdan kabul edilebilir seviyeye gelmesi sağlanır. Fakat bu yöntemde deriden çıkarılan şeritlerin eni oldukça kısıtlıdır ve çoğunlukla izlerin tamamını çıkarmak mümkün olmaz.
jilet-izi-geçer-mi
  • Zımparalama Yöntemi: Jilet izlerinin olduğu bölgeden üst tabakanın alınması sağlanır ve alan açık yara haline getirilir. Bu yöntemde bölgenin kendi kendine iyileşmesi beklenir. Fakat burada zımparalama uygulanan kısım sınırlıdır ve jilet izleri tamamen yok edilemez.
  • İnce Deri Yaması: Bu yöntem var olan izleri yanık izi gibi daha az dikkat çeken formlara sokmak için uygulanır. Bunun için alana zımparalama yöntemi uygulanır ve sonrasında bölgeye yeni bir deri yama olarak eklenir. Bu şekilde izlerin gizlenmesi ve ameliyat izi gibi izlere dönüşmesi sağlanır.
  • Lazer Tedavisi: Lazer uygulamasında izlerin bulunduğu bölgeye yüksek enerji uygulanır ve buradaki hücreler buharlaştırılır. Fakat bu yöntemde derinin kısıtlı bir kısmı düzeltilir ve izler tamamen geçirilemez. Birden fazla seans süren bu uygulamada, izler zaman içinde soluklaşmaya ve belli belirsiz hale gelmeye başlar. Bu nedenle seanslara sürekli katılım sağlamak tedavinin olumlu etkilenmesini sağlar.

Jilet İzi Tedavisinde İz Kalır Mı?

Özetle, jilet izi tedavi yöntemleriyle izlerin tamamen geçirilmesi mümkün değildir. Ancak izler sosyal açıdan kabul edilebilir standartlara getirilebilir ve yara izi, yanık izi, ameliyat izi gibi görünümlere gelebilir.

Her hastadan izlerin yoğunluğu ve derinliği farklıdır, bu nedenle uygulanan tedavi yöntemlerinde daha farklı sonuçlar alınabilir. Özellikle lazer uygulamalarında tedaviye kaç seans devam edildiği ve yara izlerinin yoğunluğu uygulama sonucunu etkiler.

 

Ameliyat ile bölgeye yeniden deri eklenen durumlarda estetik dikiş uygulanır, bu nedenle alan klasik ameliyat izi görünümüne getirilir. Bu yöntemlerden kişiye en uygunun tercih edilmesiyle bireylerin topluma kazandırılması sağlanır.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP