vagina

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Kültürel yaklaşımlar, kızlık zarını bir bekaret, saflık ve temizlik simgesi olarak gösterir. Toplumsal tabular kızlık zarının evlilikten önce zarar görmüş olmasını kabul etmez. Bu da kadınların bu konuda kendilerini baskı altında hissetmeleri ve kızlık zarının onarımı konusunda talepkar olmaları ile sonuçlanır.

Kızlık zarı hymen ve kızlık zarının onarımı ise hymenoplasti olarak adlandırılır. Bu operasyon gelişen sağlık teknolojileri sayesinde hızlı ve etkili bir şekilde tamamlanabilmektedir.

Kızlık Zarı Nedir, İşlevi Nedir?

Hymen ya da halk arasında bilinen ismiyle kızlık zarı, pek çok kültür içerisinde bir bekaret simgesi olarak değerlendirilir. Vajina girişinin yaklaşık olarak 1.5 cm içinde yer alan bu zarın ortasında küçük bir delik bulunur. Bu delik adet kanının vücuttan tahliye edilmesi sağlanır.

Hymen kalınlığı ve esnekliği herkeste farklıdır. İlk cinsel ilişki sırasında bu dokunun bütünlüğünün kaybolması sayesinde, her kadında miktarı değişen bir kanama meydana gelir.

Kanın miktarını belirleyen şey dokudaki damarlanmadır. Her ne kadar bir zar olarak değerlendiriliyor olsa da, hymen ya da kızlık zarı bir et parçasıdır.

Hymen ya da kızlık zarının rahmi mikrop ve bakterilerden koruduğu düşünülse de, ortasında yer alan delikten ötürü bu düşünce geçerliliğini yitirmiştir. Aslında kızlık zarının vücut açısından herhangi bir işlevi bulunmaz.

İletişime Geç


Hymenoplasti Nedir?

Genital bir estetik operasyon olan hymenoplasti, kızlık zarının onarılması amacıyla yapılır. Zarın onarılmasının gerekliliği genellikle etik nedenlere bağlıdır. Kızlık zarının onarılması talebi kişisel sebeplerle istenir çünkü kızlık zarı bekaretin simgesi olarak görülür.

Yani genel olarak değerlendirildiğinde kızlık zarının onarılmasının talebi, toplum içerisinde azımsanmayacak derecede yaygın şekilde inanılan tabularla ilgilidir. Nadir olarak kadınların ilk cinsel deneyimini tekrar yaşama arzusuna bağlı olarak da hymenoplasti talebinde bulunulabilir.

Hymenoplasti Nasıl Yapılır?

Hymenoplasti operasyonunda önce hastanın yaşı ve tıbbi özgeçmişi büyük önem taşır. Nitekim bu süreçte hasta beklentilerinin de göz önünde bulundurulması gerekir. Gerekli jinekolojik inceleme ve ultrason tetkikleri sonucunda hastanın operasyona engel bir durumunun belirlenmemiş olması gerekir.

kızlık-zarı onarımı

Şu gibi durumlarda hymenoplasti yapılması önerilmez:

  • Hastada bulunan aktif bir enfeksiyon,
  • Kanser,
  • Vulvodini ya da kronik pelvik ağrıların cerrahi ile artacağının düşünülmesi,
  • Kanama bozuklukları.

Eğer yukarıdaki rahatsızlıklar ya da operasyona engel başka bir durum yoksa, hasta süreç konusunda bilgilendirilir.

Operasyon sırasında izlenen adımlar ise şu şekildedir:

  • Hasta gereklilik durumuna göre lokal ya da genel anestezi altına alınır,
  • Genital bölge antiseptik solüsyon yardımıyla yıkanarak temizlenir,
  • Cinsel ilişki sırasında kanama olmasını sağlamak için dokular dikilir ve adet kanaması ya da vajinal akıntının dışarı akabilmesi için gerekli boşluk bırakılır,
  • Eğer operasyon evlilikten 4 ila 7 gün önce yapılacak geçici bir onarım değil, kalıcı bir onarımsa, bu durumda vajina iç bölgesi de operasyona dahil olur,
  • Operasyon sonrasında kendiliğinden eriyen iplerle dikiş atıldığı için hastaların dikiş aldırmaya gitmesine gerek yoktur.

Geçici onarım 25 ile 30 dakika arasında sürerken, kalıcı onarım ise yaklaşık olarak 1 saat sürer.

Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gerçekleştirilen operasyon cerrahi bir operasyon olduğu için hastaların bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Anestezi uygulanacağı için operasyondan sonra mide bulantısı ve kusma görülebilir,
  • 2 gün süreyle hijyenik ped kullanılmalıdır,
  • Hastalar operasyonun olduğu gün ayakta dul alabilir,
  • İyileşme tamamen gerçekleşmeden havuz, sauna, hamam ya da deniz gibi ortamlara girilmesi önerilmez,
  • Ameliyat bölgesi ile temas gerçekleşmemelidir,
  • Bölgenin hijyenine özen gösterilmelidir,
  • Doktor tavsiyesi ile enfeksiyon riskinin önlenmesi adına antibiyotik ilaçlar kullanılabilir,
  • Doktor tarafından reçete edilen tüm ilaçların, yine doktor tarafından tavsiye edildiği şekilde kullanılması gerekir.

Tüm bunların dışında beklenmedik bir durum gelişmesi haline, acil olarak doktor kontrolü gerekir. Uzman ve deneyimli doktor tercihi ile başarı oranı son derece yüksektir.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP