1. Kunduracı Göğsü (Pektus Ekskavatum)
Göğüs kafesinin içe çökmesi ile karakterize olan bir bozukluktur ve erkeklerde, kadınlara kıyasla 5 kat daha fazla görülür. Göğüs kemiği orta hattında çökme veya oyuk şeklinde gelişerek çeşitli solunum fonksiyon bozukluklarına ve kalp problemlerine neden olabilir. En sık karşılaşılan göğüs deformitesidir ve neden olabileceği durumlardan bazıları şunlardır:
- Bozukluğun seviyesine bağlı olarak nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı gibi semptomlara yol açabilir.
- Göğsün hacmini kısıtlayarak akciğer gelişimini tamamen engelleyebilir veya kapasitesini azaltabilir. Buna bağlı, aktivite ve egzersiz yoğunluk seviyesini düşürebilir.
- Kalb etkileyerek fonksiyonu azaltabilir ve yaşamı tehdit edebilir.
Kunduracı göğsü, fonksiyonel sorunlara yol açmadığında bireyin normal yaşam sürmesine engel bir deformite olarak görülmeyebilir. Ancak ortaya çıkardığı estetik kusur kişiyi rahatsız edebilir ve tedavi bu hedefle uygulanabilir. Bununla birlikte hayati tehlike olan durumlarda cerrahi müdahale kaçınılmaz hale gelir.
2. Güvercin Göğsü (Pektus Karinatum)
Kunduracı göğsünden sonra en çok karşılaşılan göğüs deformitesidir ve göğüs kemiklerinin dışarı doğru çıkması ile karakterizedir. Güvercin göğsünde, göğüs kemiği orta hattında bulunan kaburga kemikleri, dışarı doğru çıkarak bombeleşir. Bunun sonucunda ortaya güvercin benzeri bir göğüs yapısı çıkar ve kozmetik kusur oluşur. Sıklıkla aile geçişlidir ve erkeklerde daha sık gözlenir. Çocuklukta ise geç ortaya çıkar fakat büyümeyle birlikte daha şiddetli bir hal alır.
Genellikle sadece kozmetik kusurlara yol açar ve önemli bir semptom vermez ancak kimi vakalarda nefes darlığı, egzersizle yorulma veya göğüs ağrısı gibi bulgular görülebilir. Ayrıca bir tarafı daha fazla etkileyerek asimetri problemine yol açabilir veya skolyoz, kifoz gibi kas-iskelet kusurları ile bağlantılı olabilir.
3. Asimetri
Göğüs kafesinin iki tarafının birbirine eşit olmadığı, bir tarafın diğerinden daha çıkık, çökük, büyük veya küçük olduğu deformitelerdir. Kalıtsal faktörler nedeniyle veya sonradan geçirilen travmalar sonucu oluşabilir. Asimetrinin şiddeti, yapısı ve etki bölgesi herkeste farklıdır. Bu nedenle problem sadece estetik bütünlüğü bozabilir veya daha şiddetli vakalarda, solunum başta olmak üzere hayati fonksiyonları kötü yönde etkileyebilir.
4. Kaburga Deformiteleri
Göğüs kafesi deformiteleri, bazı durumlarda kaburgadaki yapısal ve şekisel anormallikler ile birlikte gözlenir. Bu vakalarda kaburgalar normal bireylerde olduğu gibi birleşmez ve düzensiz bir yapı meydana getirir. Oluşan bu deformite ise fonksiyonel veya estetik problemlere yol açabilir.
Göğüs kafesi deformiteleri, farklı seviyelerde olabilir ve farklı yaşlarda ortaya çıkarak ilerlemeye başlayabilir. Bu deformiteler sıklıkla kalıtım yoluyla aktarıldığından doğumdan hemen sonra bulgu vermeye başlar ancak semptom şiddeti ergenlikle birlikte artma eğilimi gösterir. Dolayısıyla başlangıç evresi ve deformite şiddeti ne olursa olsun vakit kaybetmeden uzman hekime danışmak, hayati açıdan büyük önem taşır.