Skuamöz Hücreli Kanser
Skuamöz hücreleri derinin orta ve dış katmanlarında bulunur. Bu hücrelerde gelişen kanser türü de skuamöz hücreli kanser olarak adlandırılır. Yüz, saç derisi ya da boyun ve ellerde meydana gelen bu kanser türü, genellikle güneş ışınlarına ya da solaryum ve benzeri makinelere çok fazla maruz kalınması sonucu ortaya çıkar.
Ailesinde cilt kanseri öyküsü bulunan, 50 yaşın üstünde, açık tenli ve bağışıklı sistemi zayıf olan erkek ve kadınlar risk grubunda yer alır. Bazı cilt hastalıklarının skuamöz hücreli kansere neden olma riski vardır.
Skuamöz hücreli kanserin belirtileri bazal hücreli kanser ile hemen hemen aynı olsa da, skuamöz hücreli kanserin iç organlarına ve lenf bezlerine yayılma ihtimali olduğu için çok daha tehlikeli olarak değerlendirilebilir. Bu yüzden skuamöz hücreli kanseri erken teşhis ve tedavisi hayat kurtarıcı olur.
Melanom
Melanosit, cilde rengini veren hücrelere verilen isimdir. Bu hücrelerin kötü huylu olarak aşırı şekilde çoğalması, melanom hücreli kansere neden olur. Cilt kanseri türleri arasında en tehlikelisi olan melanom, genetik yatkınlığa ya da güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmaya bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Erkek teşhis ve tedavi konusunda geç kalınırsa, diğer organlara yayılması muhtemeldir. Melanom kendisini yaygın olarak siyah ve kahverengi lekeler, nadir olarak pembe ve mavi lekeler ile gösterir. Vücudun hemen hemen her noktasında görülebilir.
Deri Tümörü Neden Olur?
Deri tümörünün en yaygın görülen nedeni, uzun süre solaryum cihazına bağlı olarak ya da farklı sebeplerle korunmasız bir şekilde UV ışınlarına maruz kalmaktır. Aynı zamanda tekrarlayan güneş yanıkları da cilt kanserinin en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilir. Deri tümörleri ve cilt kanserinin öne çıkan nedenleri ise şu şekilde:
- Yüksek rakımda bulunan güneşli bölgelerde yaşamak, güneş ışınları altında çalışmak,
- Çilli, kızıl saçlı ya da açık tenli olmak,
- Vücudun belli bir bölgesinde ben sayısının artış göstermesi,
- Ailede cilt kanseri öyküsü bulunuyor olması,
- Açık yaraların uzun süre iyileşmemesi,
- Zayıf bağışıklık sistemi,
- Uzun süre yoğun radyasyona maruz kalmak,
- Sigara tüketimi,
- Arsenik, kömür katranı ve benzeri kimyasal maddelere uzun süre maruz kalmak,
- İlerleyen yaş,
- Organ nakli ya da çeşitli cilt hastalıkları.
Söz konusu belirtiler ortaya çıktığı anda erken teşhis hayat kurtarıcı olabilir. Bu yüzden özellikle risk grubunda olan kişilerin düzenli olarak doktor kontrolü yaptırması önemlidir.
Deri Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz 3 farklı deri tümörü türünde de belirtiler genellikle aynıdır. Fakat bazı kanser türlerinde farklı organlara yayılım olabileceği için belirtiler farklılık gösterebilir.
Deri tümöründe sık karşılaşılan belirtiler şunlardır:
- Yaraların iyileşmemesi ya da sık sık tekrarlaması,
- Lezyonların kabuklu ve kanamalı olması,
- Yaygın olarak küçük, kabarık ve kahverengi, nadir olarak mavi ve pembemsi lezyonlarında görülmesi,
- Vücuttaki benlerin sayısının artması ve boyutlarının büyümesi,
- Kenarları düzensiz, asimetrik, farklı renklere sahip ve girintili çıkıntılı ve 5 milimetreden büyük lezyonların ortaya çıkması,
- Rengi olmayan ya da kırmızı renge sahip yumrular,
- Benlerde kanama ya da form değişikliği görülmesi.
Yukarıdaki belirtilerin tamamı son derece ciddidir ve bu belirtiler ortaya çıktığında herhangi bir önlem alınmazsa çok ciddi sonuçları olabilir.
Deri Tümörü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Deri tümöründe tedavi kanserin türüne göre değişiklik gösterir. Aynı şekilde kanserli hücrelerin nerede bulunduğu ve evresi de tedavi konusunda belirleyicidir. Deri tümörü ve cilt kanseri tedavisinde öne çıkan 6 farklı tedavi yönteminden bahsetmek mümkün.
Mohs Mikrografik Cerrahisi
Özel bir teknik olan ve sağlıklı dokunun korunması amacıyla yapılan mohs mikrografik cerrahisi yönteminde, kanserli hücrelerin tamamının çıkarılması söz konusudur. Melanom dışındaki tüm cilt kanseri türlerinde kullanılabilir. Genital bölge, dudak, burun, el ve ayak parmakları, kulak ve saç derisi gibi bölgelerde meydana gelen cilt kanseri durumlarında en sık başvurulan yöntemdir.
Eksizyonel Cerrahi
Eksizyonel cerrahi yönteminde kanserli hücreler tamamen çıkarılırken, bir miktar sağlıklı dokunun da çıkarılması gerekebilir. Erken evrede bulunan tüm cilt kanseri türlerinde kullanılabilecek olan bu yöntem, kanserli hücrenin alındığı bölgenin dikiş ile kapatılabileceği durumlarda uygulanır.
Elektrokoter ve Küretaj
Küret adı verilen ve kaşığa benzer bir alet ile gerçekleştirilen küretaj yönteminde kanserli hücreler vücuttan çıkarılır. Eğer kanserli hücreler küret ile çıkarılamıyorsa, hem kanamayı durdurmak hem de kanserli hücrelerin ortadan kaldırılmasını sağlamak için elektrokoter kullanılarak bölge yakılır.
Lokal anestezi altında uygulanan bu işlem kanserli hücreler tamamen ortadan kalkana dek tekrarlanabilir. Küretaj ve elektrokoter yöntemi yüzeysel olarak meydana gelen bazal hücreli kanserlerde uygulanabilir. Metastaz yapma ihtimali bulunan büyük ve agresif cilt kanseri vakalarında ise bu yöntemlerin kullanılması tavsiye edilmez.
Fotodinamik Terapi
Bu tedavi yönteminde bölgeye lokal ilaçlar sürülerek kanserli hücrelerin ışığa duyarlı hale gelmesi sağlanır. Işığa duyarlı hale gelen bölgeye güçlü lazer ışınları gönderilir.
Kanserli hücrelerin tamamen yok edilmesi konusunda başarı sağlanan bu yöntemde, nadir de olsa sağlıklı doku kaybı yaşanabilir. İşlem sonrasında hastaların 48 saat boyunca güneş ışınlarından korunması gereken bu yöntemde şişlik, kızarıklık, pullanma ya da deride soyulma gibi geçici yan etkiler görülebilir.
Kriyoterapi
Sıvı nitrojen kullanılarak kanserli hücrelerin dondurulması esasına dayanan kriyoterapi yönteminde herhangi bir kesi yapılmaz ve hastalar genellikle lokal anestezi altındadır. Bu tedavi yönteminde dondurulan bölgenin kabuklanması ve sonrasında kendiliğinden düşmesi söz konusudur. Bölgede kızarıklık ve şişlik gibi geçici, pigment kaybı gibi kalıcı yan etkiler görülebilir. Genellikle çok büyük olmayan ve yüzeysel cilt kanseri vakalarında başvurulan bir yöntemdir.
Radyoterapi
X ışınları kullanılarak gerçekleştirilen radyoterapi yöntemi genellikle diğer yöntemler ile birlikte kullanılır. Ameliyat için uygun şartların oluşmadığı ya da hastanın durumunda ameliyata engel bir durumun olduğu vakalarda radyoterapi yöntemine başvurulur.
Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.