çarpık bacak tedavisi

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Çarpık bacak, alt bacakların diz kapağından sonra O veya X şeklinde devam etmesiyle ortaya çıkan bir kemik problemidir ve toplumda çok sayıda kişi bu problemle karşı karşıyadır.

Sosyal hayatı oldukça yakından ilgilendiren bu sorun, kişilerin bacakları açıkta bırakacak kıyafetler giyememesine ve özgüven problemleri yaşamasına neden olur. Fakat günümüz gelişmiş tıp teknolojisi sayesinde çarpık bacak problemi çözülebiliyor ve sütün gibi bacaklar hayalden öte gerçek oluyor. O halde çarpık bacak estetiği nedir ve nasıl yapılır birlikte inceleyelim.

Bacaklar Neden Çarpık Olur?

İnsan vücudu anatomik olarak yağ ve kas dokudan meydana gelir. Yağ dağılımının dengeli olmaması, yapısal kemik bozuklukları, hareket sorunları ve çocukken yanlış hareket yapılması gibi çeşitli durumlar bireylerde çarpık bacak sorununa neden olabilir.

Bacak eğriliklerinin düzeltilmesi bir hayli zordur, çünkü bacak eğrilikleri kemik yapısındaki bozukluklardan kaynaklanır ve bu bozukluklar genetik yapı ya da D vitamini eksikliği gibi sebeplere bağlı gelişebilir.

Çarpık bacağın O ve X bacak olmak üzere iki çeşidi vardır. O bacak parantez bacak veya genu varum olarak bilinir, X bacak ise genu valgum olarak isimlendirilir. Topuklar birleştirildiğinde bacaklar arasında parantez biçiminde boşluk oluşuyorsa O tipi, bacaklar dışarı doğru eğriliyorsa X tipi çarpık bacaktır. Her iki tipte de ileri seviyede tetkik ve grafilerle kemik yapısı daha net görüntülenebilir.

İletişime Geç


Çarpık Bacak Estetiği Nedir?

Diz kapağından sonra düzgün gitmeyen, içe veya dışarı doğru eğrilen bacaklar halk arasında çarpık bacak olarak tabir edilir.

Bacaklardaki çarpıklık eğer belirli bir hastalık nedeniyle oluşmuşsa ortopedik yöntemlerle tedavi edilebilir.

Fakat doğuştan gelen bir şekil bozukluğuysa ve herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa estetik müdahalelerin uygulanması gerekir.

Bu estetik yöntem ise çarpık bacak estetiği olarak adlandırılır ve bacakların düzeltilmesinde uygulanır.

Çarpık bacak estetik ameliyatları kişinin ihtiyacına göre dolgu, protez ve yağ enjeksiyonu ile şekillendirilebilir.

Bu aşamada bacağın yapısı ve kalınlığı belirleyici etmendir.

çarpık bacak belirtileri

Çarpık Bacak
Estetik Türleri Nelerdir?

Çarpık bacak estetiğinde uygulanan iç ana yöntem vardır. Bu yöntemler şunlardır:

Yağ Enjeksiyonu: Dolgu işlemleri en fazla uygulanan çarpık bacak estetik ameliyatlarıdır ve olması gerekenden ince bacaklarda tercih edilir. Bu yöntemde hasta vücudundaki başka bir bölgeden yağ doku alınır ve zayıf kalmış bacak bölgesine enjekte edilir. Bu şekilde uygulanan yağ transfer işlemleri kalıcı sonuçlar doğurur. Transfer işlemiyle bacaklardaki şekil bozuklukları giderilir ve her iki bacak eşit hale getirilir. Kemiklere yapılan herhangi bir müdahale olmaz. Bu yöntemde hastaya genel anestezi uygulanır ve genellikle aynı gün taburcu işlemleri gerçekleştirilir.

Dolgu Enjeksiyonu: Hasta vücudunda yeterli oranda yağ bulunmaması durumunda çeşitli dolgu maddeleri kullanılır ve her dolgu maddesinin belirli bir ömrü olduğu için bu şekilde uygulanan dolgu yöntemi kalıcı olmaz. Ortalama dolgu ömrü 5 yıldır, bu süreden sonra dolgunun tekrar yenilenmesi gerekir. Bu tip dolgularda hastanın genel anestezi almasına ve hastanede kalmasına gerek olmaz. İşlem sonrasında günlük yaşantıya dönmede de herhangi bir sorun yaşanmaz.

Silikon Tedavisi: Çarpık bacak estetiği için kullanılan silikonlar, göğüs cerrahisindekilerle aynı özelliklere sahiptir, fakat form olarak yassı düz ve anatomik olarak gruplandırılır. Yassı düz silikonlar ağırlıklı olarak kadın hastalarda kullanılır ve kadınsı bacakların elde edilmesi sağlanır. Anatomik silikonlar ise erkek hastalarda tercih edilir ve kişiye daha kaslı bir bacak görünümü kazandırır.

Silikon tedavisinde hastaya lokal veya genel anestezi uygulanabilir. Sonrasında diz kapağının arka kısmına kesi atılarak silikon yerleştirme işlemi başlatılır. Bu aşamada kişiye uygun form, boyut ve sayıda silikon yağ dokular arasına eklenir. Gerektiği durumda hastaya yağ ve dolgu enjeksiyonu da yapılabilir. Açılan kesilere estetik dikiş atılır ve minimum iz kalması hedeflenir.

Çarpık Bacak
Teşhisi Nasıl Konur?

Çarpık bacak teşhisi genel olarak anne ve babalar tarafından çocuklarında izlenebilen bir görsele sahip olup gözlem sonucunda tedavi için başvurulması ile beraber ilerler. Bunun yanı sıra kişilerde belli zaman sonrasında durum ile ilgili hekim desteğinden yararlanmak isteyebilir.

Çarpık bacak teşhisinin hekim tarafından konulması ise öncelikle hastanın tıbbi geçmişinin gözlemlenmesi ve detaylı bilgilerin alınması ile başlar. Genetik yatkınlık, yürüme bozukluğunun olup olmamasının yanı sıra hastada herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığı da belirlenir.

Hekim tarafından yapılacak olan çarpık bacak teşhisinde aynı zamanda kas iskelet muayenesi gerçekleştirilir. Duruş, yürüyüş şekli ve bacakların eşit olup olmadığı bu muayene ile saptanır. Bunun yanı sıra bacak kaslarının gerekli gelişime sahip olup olmadığı da belirlenir.

Hekim tarafından yapılan bu incelemeler ek olarak kalsiyum ve D vitamini eksikliği ile ilgili de gerekli testler de talep edilebilmektedir. Bunun yanı sıra hekim MR ve bacak filmi yani ortoröntgenogram görüntülemesine de ihtiyaç duyar.

Tüm bu test, görüntüleme ve muayene işlemleri sonrasında hekim verileri bir araya getirerek uygulanabilecek olan tedavi yöntemi ile ilgili olarak detaylı bilgilendirmeyi de yapar.

Çarpık Bacak Estetiği
İçin En İyi Yöntem Hangisi?

Çarpık bacak tedavisi kişinin ihtiyacına göre farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Bu aşamada hangi tedavinin uygulanacağına uzman hekimin karar vermesi beklenir, bu nedenle bir tedavinin diğerinden iyi olması gibi bir durum söz konusu değildir. Bazı hastalarda kombine tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekebilir. Silikon tedavisinin yanında dolgu ve yağ enjeksiyon yöntemleri de kullanılabilir.

Çünkü her hastanın problemli doku yapısı ve şekli birbirinden farklıdır.

çarpık-bacak-tedavisi

Çarpık Bacak Tedavi Yöntemleri

Çarpık bacak tedavi yöntemleri arasında en sık görülen ameliyatlardır. Belli bir yağ sonrasında hekim tarafından gerçekleştirilecek olan operasyon öncesinde tüm gerekli tetkikler yapılır. Gerçekleştirilecek olan operasyon sonrasında ise uygulama kalıcı olup çarpık bacak görseli tamamen yok olur.

Çarpık bacak tedavi yöntemleri arasında yer alan protez uygulama işlemi de gene ilgili hekim tarafından yapılabilmektedir. Protez uygulaması da kalıcı olan bir yöntemdir. Genel anestezi altında yapılan ve uygulama sonrasında tedavi süreci gerektiren uygulama olarak yer alır.

Çarpık bacakların tedavisinde kullanılabilecek bir diğer yöntem ise dolgu uygulamasıdır. Hazır dolguların ilgili alanlara yerleştirilmesi olarak açıklanabilir. Hızlı bir tedavi yöntemi olmak ile beraber uygulama sonrasında oluşabilecek olan yan etkileri hakkında da hekimden bilgi alarak uygulamanın yapılması ile ilgili tercih yapabilirsiniz.

Çarpık bacak tedavi yöntemlerinde son olarak yağ enjeksiyonu uygulamasına yer alır. Bu yöntem öncesinde ilgili alana uygulanacak olan yağın vücutta elde edilmesi gerekir. Yağ enjeksiyonu uygulaması ile çarpık bacak görüntüsü kısa sürede ve pratik bir uygulama ile çözüme ulaşırken uygulama sonrasında ise belli seanslar ile işlemin tekrarlanması da gerekebilir.

Çarpık bacak tedavisinde cerrahi olmayan ve cerrahi işlem gerektiren durumlar bulunmaktadır. Kimi zaman bacak uzunluğu farklılığı kimi zaman yaşın ilerlemesi ile oluşan sorunlar kaynaklı olarak gelişebilen çarpık bacak sorunun giderilmesinde cerrahi işlemler zorunludur. İşlemlerin yapılması öncesinde hekim tarafından gerçekleştirilecek olan muayene ve genel tetkikler ise çarpık bacak tedavi yönteminin belirlenmesi için önemlidir.

Çarpık Bacak Ameliyatı Sonrası

Çarpık bacak ameliyatı genellikle hastanın tam anestezi almasına gereksinim olmadan tamamlanır. Bu nedenle hasta aynı gün taburcu edilebilir. Liposuction ile uygulanan yöntemlerde ise tam anestezi ihtiyacı vardır. Bu nedenle 1 gece hastane kalınması gerekir.

Ciddi kesi ve dikiş olmayan bu operasyonlardan sonra kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyon oluşumu da gözlenmez. Yağ aldıran hastalarda korse kullanımı gerekir. Bacaklarda da yağ enjeksiyonu olduğu için varis çorabının giyilmesi önerilir. Bu uygulama işlemden sonraki 2-3 hafta devam ettirilir ve sonrasında hasta normal hayatına dönebilir.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP