Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Doğum sırasında meydana gelen bir anomali ya da gelişim sırasında yaşanan bir duraksama, meme görüntüsünün normalden daha farklı olmasına neden olabilir. Tüberoz meme ya da tüp şeklinde meme olarak adlandırılan bu durum, meme gelişiminin başladığı 13-14 yaşlarında fark edilir hale gelir. İşlevsel bir bozukluk yaratmamakla birlikte, estetik olmayan bir görüntü yaratıyor olması nedeniyle, tedavi pek çok hasta için bir zorunluluk haline gelir. Bu sorunun giderilmesi için yapılan operasyon tuberoz meme ameliyatı olarak adlandırılır.

Tüberoz Meme Nedir?

Hem erkeklerde hem de kadınlarda meydana gelen bir rahatsızlık olan tüberoz meme, aynı zamanda konik meme, tübüler meme, hipoplastik meme ve keçi memesi olarak da adlandırılır. Doğumsal bir durum olmakla birlikte, genellikle 13-14 yaşlarında fark edilir.

Tüberoz memede iki meme arasında bir açıklık bulunur ve memelerde sarkıklık ya da küçük bir top görünümü oluşur. Tüberoz meme tek bir memede meydana gelebileceği gibi, iki memede birden de ortaya çıkabilir. Gelişim sürecinde meydana gelen bu durum kendisini şu şekilde gösterebilir:

  • Meme gelişim sürecinde memelerin asimetrik ya da birbirinden ayrık olması,
  • Areola olarak da adlandırılan meme başının ve çevresinin geniş olması,
  • Meme tabanında darlık,
  • Memenin alt kısmının yüksekte bulunması,
  • Meme dokusunda, meme başında dışarı doğru bir fıtıklaşma oluşması.

 

İletişime Geç


Bu tür doğumsal deformitelerin tedavisi için gerçekleştirilen operasyonlar ile tüberoz meme ameliyatı olarak adlandırılır. Gelişim yetersizliği ya da gelişimde meydana gelen anormal durumlar tüberoz memenin oluşması konusunda etkilidir. Hastalarda estetik olmayan bir görüntü yarattığı için psikolojik sorunlar görülebilir. Söz konusu psikolojik sorunlar yaşam kalitesinin düşmesine neden olduğu için, tedavi bir gerekliliktir.

Tüberoz Meme Nedenleri Nelerdir?

Tüberoz memenin nedeni henüz tam olarak ortaya konulmamış olmakla birlikte, büyük ölçüde doğumsal anomaliler ya da genetik kodlamada meydana gelen hatalar sebebiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Yani erkeklerde ya da kadınlarda meme dokusunun gelişimi devam ederken, bu gelişim belirli bir noktada duraksamış olabilir. Hastalığın altında farklı anatomik bozukluklar yatabileceği için, uygun tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi adına yukarıda saymış olduğumuz belirtilere bakılması gerekir.

Tüberoz Meme Tedavi Yöntemleri

Tüberoz meme tedavisinde cerrahi dışında bir yöntem bulunmaz. Deformitenin durumu, memelerin büyüklüğü ve hastanın beklentileri uygulanacak tedavi süreci konusunda belirleyicidir. Tedavinin temel amacı ise vücutta bulunan mevcut deformitelerin giderilmesidir.

Burada hekimin deneyimsiz olması, yalnızca klasik bir meme büyütme operasyonuyla tüberoz memenin tedavi edilebileceğini düşündürebilir. Fakat bu, daha ciddi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden tedavi sürecine başlamadan önce operasyonu yönetecek olan cerrahin alanında uzman ve deneyimli olmasına özen göstermek gerekir. 

tüberöz---tüp-meme

Burada hekimin deneyimsiz olması, yalnızca klasik bir meme büyütme operasyonuyla tüberoz memenin tedavi edilebileceğini düşündürebilir. Fakat bu, daha ciddi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden tedavi sürecine başlamadan önce operasyonu yönetecek olan cerrahin alanında uzman ve deneyimli olmasına özen göstermek gerekir. Tüberoz meme tedavisi ile amaçlanan sonuçlar şunlardır:

  • Meme tabanında bulunan darlığın açılması,
  • Meme altında kıvrımın yüksekliğinin azaltılması ve olması gereken seviyeye indirilmesi,
  • Meme dokusunun genişletilmesi için meme dokusunda bulunan darlıkların açılması,
  • Meme ucu etrafında bulunan ve areola olarak da adlandırılan koyu alan boyutunun küçültülmesi,
  • Meme başı bölgesinde kendisini gösteren ve fıtıklaşmış olan dokuların düzeltilmesi,
  • Meme boyutunun büyütülmesi amacıyla meme protezleri kullanılması,
  • Memeler arasında oluşan asimetrik görüntünün düzeltilmesi adına meme dikleştirme ya da meme büyütme operasyonları yapılması.

Tüberoz meme operasyonu, klasik bir meme büyütme operasyonundan farklıdır. Burada farklı teknikler kullanılırken, kullanılan protezlerin şekilleri ve büyüklükleri de farklılık gösterir. Deformiteler protez kullanılarak ya da protez kullanmadan giderilebileceği gibi, gerekli görüldüğü durumda yağ enjeksiyonu gibi yöntemlere de başvurulabilir.

Tüberoz Meme Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tüberoz meme ameliyatı alanında uzman ve deneyimli bir cerrah tarafından yapıldığı sürece yüzde 100 başarı oranı ile sonuçlandırılır. Tüberoz meme hastalığı ve tedavi süreci ile ilgili olarak şu bilgilerin de akılda tutulması faydalı olacaktır:

  • Yalnızca yağ enjeksiyonu ile gerçekleştirilen operasyonlarda herhangi bir iz kalmaz. Fakat diğer yöntemlere başvurulduysa, zor fark edilir bir iz kalacaktır. Söz konusu izler meme başında ya da memenin alt kısmında olabilir.
  • Hastalar operasyondan sonra yaklaşık olarak 2 ila 4 gün içerisinde normal yaşama dönebilir. İlk birkaç hafta ağır spor ve egzersiz yapılamazken, 1 ay sonunda herhangi bir kısıtlama olmadan yaşam devam eder.
  • Emziren annelerde tüberoz meme ameliyatı bebek sütten kesildikten sonra yapılmalıdır.
  • Operasyonun 16 ila 18 yaşından sonra yapılması önerilir.
  • Operasyon sırasında kalbin ya da diğer iç organların zarar görmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

 

Siz de bu bilgiler ışığında, uzman bir hekim tercihi ile etkili bir şekilde tüberoz meme probleminden kurtulabilirsiniz.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP