Etrafındaki özel bir kas sayesinde kadınlarda emzirmeye elverişli hale gelen meme ucu, kimi zaman bu kasın kısa kalması nedeniyle içe göçük bir hal alabilir ve bu durumda estetik kaygıların yanı sıra işlevsel problemler de oluşabilir. Meme ucunun normalden büyük ve küçük olması, içe çökük görünmesi veya hiç olmaması gibi durumların tümü meme ucu deformitesi olarak adlandırılır. Günümüzde kullanılan modern yöntemler sayesinde, meme ucundaki bu tür deformitelerin tümü basit ve hızlı operasyonlar ile tedavi edilebilmektedir.
Meme Ucu Deformitesi Neden Olur?
Meme ucu deformiteleri, çeşitli nedenlere bağlı olarak meme uçlarında gelişen şekil bozukluklarıdır. Bu deformiteler, meme başının şekli, boyutu veya rengi ile ilgili olabilir ve doğuştan ya da sonradan oluşan durumlardan kaynaklanabilir.
Meme ucunda deformiteye neden olan durumlardan bazıları şunlardır:
Kalıtsal Faktörler
Meme ucu deformitelerinin büyük bir kısmı doğuştan oluşur ve ailesel geçiş özelliği taşır. Bu vakalar, meme ucunun normalden büyük veya küçük olmasıyla ya da düzensiz bir görünüme sahip olmasıyla sonuçlanabilir. Kimi zaman ise meme ucu birden fazla meme başı gibi bir görünüm alabilir ve kişiye ciddi anlamda rahatsızlık verebilir.
Gebelik ve Emzirme
Gebelik, kadın vücudunda hormonal ve fizyolojik sayısız değişikliğin olduğu bir dönemdir. Bu dönemde özellikle memeler en çok etkilenen vücut bölümleridir. Gebelik ve sonrasında gelişen emzirme süreci, meme uçlarında deformasyona neden olabilir. Süreç içinde elastikiyetini kaybederek sarkan, hasar alan ve zedelenen meme ucu düşerek hem işlevini hem de estetik görünümünü kaybedebilir.
Travma
Kimi zaman geçirilen hastalıklar ve kazalar meme ucu deformasyonlarına yol açabilir. Özellikle meme kanserinin süt kanallarına tutunması nedeniyle veya geçirilen bazı iltihabi hastalıklar sonucu, meme uçlarında deformite oluşabilir.