estetikte sigara

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Estetik operasyonlar farklı amaçlarla uygulanabilir. Günümüzde en sık uygulanan estetik işlemler arasında burun estetiği, göğüs estetiği, liposuction ve karın germe gibi operasyonlar sıralanabilir. Bu uygulamaların tümü farklı bir uzmanlık ve teknik gerektirmekle birlikte, her işlemden maksimum verim almak adına sigara kullanımının sonlandırılması önerilir. Vücut sağlığını sadece içten değil dıştan da tehdit eden sigara nedeniyle estetik operasyondaki komplikasyon riski artabilir.

Sigara Estetik Operasyonları Nasıl Etkiler?

Estetik operasyondan önce ve sonra hekimlerin en çok üzerinde durduğu konu sigara kullanımıdır.

Çünkü hayat kalitesini düşüren, kanser riskini artıran ve vücut sağlığına her açıdan zarar veren sigara kullanımı, aynı zamanda operasyondaki başarı oranını da etkiler.Bu nedenle sadece estetik operasyonlarda değil diğer ameliyatlarda da ciddi bir risk faktörü olarak devreye girer.

Dünya genelinde zararları kanıtlanmış olan sigaranın yaşam ömrünü azalttığı ve iç organların yanı sıra cilt ve saç sağlığı üzerinde de olumsuz etkilerinin olduğu bilinen bir gerçektir.

Dolayısıyla özellikle estetik kaygılar nedeniyle yaptırılan operasyonların ardından varsa bu zararlı alışkanlığın kesinlikle sonlandırılması gerekir. Aksi halde kişinin devam eden fiziksel deformasyonlar nedeniyle yeniden operasyon geçirme ihtimali vardır.

 

Sigaranın, özellikle dış görünüşü düzenlemek ve kişinin kendini güzel hissetmesini sağlamak amacıyla uygulanan estetik operasyonlara şu gibi dezavantajları bulunur:

İletişime Geç


  • Sigara kişilerde kandaki zararlı madde ve toksin miktarı fazla, kan akış hızı yavaştır. Bu nedenle estetik operasyon bölgesinde iyileşme geç gerçekleşir. Özellikle meme büyütme ve yüz gerdirme gibi işlemlerin ardından kan dolaşımının hızlı olması istenir, sigara ise bu süreci sekteye uğratan bir faktördür.
  • Liposuction gibi uygulamalarda sigara bölgesel deformasyonlara neden olarak fiziksel görünümü bozma riski taşır. Dolayısıyla işlemden sonra veya önce sigara içmek, cildin toparlanma süresini yavaşlatarak çukurlaşmalara sebep olabilir.
  • Sigara yaşlanma etkilerini hızlandırır. Gençleştirme uygulamalarının daha sık seanslar halinde tekrarlanmasına neden olabilir.
  • Sigara nedeniyle ameliyat sonrası ağrılar daha şiddetli ve uzun süreli olur.
  • Sigara kullanımının uzun vadeli etkileri vardır ve sigara nedeniyle solunan zararlı maddeler uzun süre vücutta kalarak doku iyileşme hızını düşürür. Buna bağlı olarak estetik operasyondan tam verim alınamaz.
  • Sigara kullanan kişilerin ameliyat ve anestezi toleransı düşüktür. Bu nedenle plastik cerrahlar bu kişileri ameliyat etmemeyi tercih edebilir.
  • Sigara; yüz germe, meme büyütme ve karın germe gibi işlemlerin ardından uygulama bölgesinde nekroz oluşturma riski taşır.
  • Günümüzde estetik operasyonlar son teknoloji ekipmanlar ve güvenilir tekniklerle uygulandığından ameliyat izleri neredeyse görünmez düzeydedir. Ancak sigara kullanımı nedeniyle operasyon bölgesindeki karbonmonoksit miktarında artış gözlenir. Dolayısıyla yara izleri çok daha açık renkli ve büyük olur.
  • Sigara kullanımının uzun vadeli etkileri vardır ve sigara nedeniyle solunan zararlı maddeler uzun süre vücutta kalarak doku iyileşme hızını düşürür. Buna bağlı olarak estetik operasyondan tam verim alınamaz.Sigara nedeniyle ameliyat sonrası ağrılar daha şiddetli ve uzun süreli olur.
  • Sigara kullanan kişilerin ameliyat ve anestezi toleransı düşüktür. Bu nedenle plastik cerrahlar bu kişileri ameliyat etmemeyi tercih edebilir

Genel olarak ameliyatın türü fark etmeksizin, işlem risklerini minimuma indirmek ve en başarılı sonuçları elde etmek adına sigara kullanımının kalıcı olarak sonlandırılması gerekir.

Sigaranın Estetik Operasyondan Ne Kadar Önce Bırakılması Gerekir?

Başarılı hekimler tarafından uygulanan estetik operasyonlarda sonuçlar da aynı ölçüde başarılıdır. Fakat operasyon başarısı sadece hekim deneyimi ile ölçülemez, aksine ameliyat olan kişiye işlemden önce ve sonra dikkat etmesi gereken konular itinayla anlatılır.

Bu konuların dikkate alınmaması ise operasyon sonuçlarını etkilediği gibi kişinin günlük hayatında da bir takım kötü sonuçlar doğurabilir.

Estetik operasyonlarda dikkat edilmesi gereken birincil konu sigara tüketimidir. Genel olarak operasyon sırasında oluşabilecek komplikasyon riskinin elenebilmesi için sigara tüketiminin yaklaşık 15-30 gün öncesinden itibaren sonlandırılması önerilir. Bu sırada hekimin uygun gördüğü diğer öneriler de dikkatle uygulanmalıdır.

Böylece işlem sırasında sigara kaynaklı problem yaşama riski azalır ve operasyon beklenilen şekilde tamamlanır.

Estetik Operasyondan Sonra
Sigara Kullanımı

Operasyonun ardından doku iyileşmesini en kötü şekilde etkileyen faktör sigaradır.

Bu nedenle operasyon ne kadar başarılı geçerse geçsin sonraki dönemde sigara kullanımının sonlandırılması oldukça önemlidir.

 

estetikte sigara kullanımı

Çoğu estetik operasyondan sonra kişiye sağlıklı bir beslenme planı ve düzenli egzersiz önerilir. Özellikle sıkılaştırma ve yağ aldırma gibi uygulamaların ardından, fiziki yapının eski haline dönmemesi için düzenli egzersiz ön plandadır. Fakat sigara kullanımı hem cilt sağlığını kötü etkiler hem de akciğer kapasitesini düşürerek egzersizi imkansız hale getirir.

Sonuç olarak güvenilir ve başarılı bir operasyona rağmen kişinin uygulama öncesinde yaşadığı fiziki deformite sorunları kısa sürede tekrarlamış olur.

Bu durum burun ameliyatı başta olmak üzere diğer estetik operasyonlarda da benzer şekilde işler.

Örneğin; burun ameliyatından sonra kişiye rahat nefes alması için takılan silikon tamponlar, sigara kullanımı sonucu yetersiz kalabilir. Bu nedenle burun içinde tıkanıklık ve buna enfeksiyonlar oluşabilir.

Bütün bu riskleri önlemek adına estetik operasyondan hem önce hem sonra sigara tüketimi yeniden gözden geçirilmelidir. İyileşmenin daha sağlıklı olması, uygulama sonrası şişliklerin inmesi ve daha pek çok faktör sebebiyle sigara kullanımı kalıcı olarak sonlandırılmalıdır.

Siz de herhangi bir estetik operasyon yaptırmadan önce uzman hekiminize danışabilir ve sigara bırakma teknikleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP