lenf drenaj

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 3.4]

İnsan vücudundaki lenf sistemi sıvı taşıma görevi olan bir drenaj sistemidir ve lenfatik dokular ile damarlardan meydana gelir. Lenfatik dolaşım sistemi, aynı zamanda vücuttaki ödemi toplayan ve vücudun toksinlerden arındırılmasını sağlayan beyaz kan sistemidir. Uzun süre ayakta kalma, ameliyat ve hareketsizlik gibi faktörlere bağlı olarak dolaşım sistemi yeterince iyi çalışmayabilir ve çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu gibi risklerin giderilmesi ve dolaşım bozukluklarının düzeltilmesi için en sık kullanılan tedavi yöntemi ise lenf drenaj uygulamasıdır.

Lenf Drenaj Nedir?

Lenf drenaj, basınç etkili özel bir cihaz yardımı ile vücuda masaj yapan ve bu sırada lenf dolaşımının hızlandırılmasını sağlayan bir tekniktir. Kişinin damarlarında biriken sıvının vücuttan atılımını hızlandıran lenf drenaj, klinik olarak faydaları kanıtlanmış bir tekniktir ve herhangi bir risk taşımaz. Tedavi sırasında lenfatik akım yönünde ve farklı şiddetlerde basınç uygulanarak lenf dolaşımının düzenlenmesi sağlanır. Böylece vücudun ödem ve toksinlerden arındırılması, ağrı ve sızı hissinin giderilmesi mümkün olur. Bütün faydaları nedeniyle özellikle masa başı çalışanlar, hareketsiz yaşam tarzına sahip olanlar veya uzun süre ayakta durmak zorunda olanlara önerilen lenf drenajın şu kişilere yapılması uygun değildir:

  • Kan pıhtısı ve felç geçmişi
  • Karaciğer sorunları
  • Böbrek hastalıkları
  • Mevcut enfeksiyonlar
  • Konjestif kalp yetmezliği

İletişime Geç


Lenf Drenaj Nasıl Yapılır?

Lenf drenaj uygulaması, lenf drenaj cihazı olarak adlandırılan özel bir ekipman kullanılarak gerçekleştirilir. Lenf drenaj cihazı; özel tulumlar, hava yastıkları, basınçlı masaj kıyafet ve silikon hortumdan oluşur. Uygulamadan önce kişi basınçlı masaj kıyafetinin içine girerek cihaz masasına uzanır ve ekipmana bağlanır. Basınç ayarı dijital olarak yapılan lenf drenaj cihazı çalıştırılır ve yaklaşık 20-25 dakika boyunca vücudun farklı bölgelerine, farklı yoğunluklarda basınç göndererek dolaşım sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.

İhtiyaca göre belirli bölgelere veya vücudun tamamına uygulanabilen lenf drenaj seansları kişiden kişiye farklılık gösterir. Genellikle tedaviye destekleyici olarak yapıldığından seans sayısı buna göre belirlenir ve ortalama 10-15 seans şeklinde düzenlenir. Gerekmesi halinde radyo frekans, elektroterapi ve kavitasyon gibi yöntemlerle kombine şekilde uygulanabilir, bu durumda çok daha etkili ve verimli sonuçlar alınır. En başarılı sonuçların alınması için işlemden önce gerekli kontrollerinin yapılması önerilir.

lenf drenaj

Lenf Drenajın Faydaları Nelerdir?

İnsan vücudundaki lenf sistemi, vücudun bağışıklık sisteminin mevcut görevlerini aksamadan devam ettirebilmesi için büyük önem taşır ve vücuttaki lenf sıvısının sağlıklı şekilde dolaşıma katılmasına yardımcı olur. Ak kan olarak da adlandırılan lenf sistemi, vücudun sıvı dengesini korur ve doku ve organları zararlı toksinlerden arındırır. Özel bir toplardamar üzerinden kan damarlarına bağlanan lenf sıvısı, kandan daha yavaş bir akış hızına sahiptir ve çeşitli nedenler sonucu yeterince iyi çalışamayarak dolaşım sisteminin aksamasına neden olabilir. Bunun sonucunda vücutta ödem, selülit, ağrı ve hazımsızlık gibi çeşitli problemler gelişebilir.

Lenf drenaj ise düz kas dokusunun doğal hareketlerini kullanarak yapılan özel bir uygulamadır ve bu şekilde sağlıklı ve aktif bir lenf sistemine sahip olmayı kolaylaştırır. Sinir sistemine etki ederek vücudun atıklardan arındırılmasına yardımcı olan lenf drenajın temel faydaları ise şunlardır:

  • Öde ve şişliklerin giderilmesine yardımcı olur.
  • Vücutta biriken toksinin atılımını kolaylaştırır.
  • Selülit görünümün giderilmesinde etkilidir.
  • Vücuttaki gerginliğin atılmasına katkı sağlar.
  • Metabolizma hızını artırarak kabızlık ve hazımsızlık sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.
  • Kan dolaşımını hızlandırır ve kas hareketlerini düzenler, böylece stres azaltıcı etki gösterir.
  • Uyku problemlerinin çözülmesine destek olur.
  • Vücuttaki kolajenleri uyararak gençleştirici ve iyileştirici etki yapar.
  • Regl öncesi gerginlik, meme hassasiyeti, menopoz ile ilgili sıkıntılar ve hormonal dengesizlikler sorunu oluşan rahatsızlıkların giderilmesine yardımcıdır.
  • Hamilelik döneminde dolaşım hızının artırılmasını sağlayarak gelişim sürecini kolaylaştırır.
  • Dokulara daha fazla oksijen taşınmasını sağlar.
  • Romatizma ve eklem iltihaplanmaları gibi şikayetlerde yardımcı tedavi olarak kullanılır.
  • Soğuk algınlığı, üst solunum yolu hastalıkları, grip ve tekrarlayan enfeksiyonlarda rahatlatıcı etki yapar.
  • Ameliyat sonrası dönemde lenf ödem birikiminin giderilmesini sağlayarak dokuların iyileşme sürecini hızlandırır.

Lenf drenaj, kolay uygulanan ve hızlı etki gösteren bir yöntem olması nedeniyle sıklıkla kullanılır. Genellikle tedavi edici ve dolaşım sistemi düzenleyici etkileri sebebiyle tercih edilen lenf drenaj rutin sağlık ve güzellik alışkanlıklarına eklenmesi önerilen yöntemler arasındadır.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP