Yağ hücrelerinin vücutta birikim bölgesi yaşam alışkanlıklarına, genetik faktörlere ve hormonal değişimlere göre farklılaşmakla birlikte genellikle şu şekildedir:
- Cilt altı yağ dokusunun en yoğun olduğu bölgeler yanak, meme, uyluk, kalça, bel ve sırt bölgeleridir.
- Diz kapağı, çene altı, karın, kalça, uyluk gibi bölgelerde paketler halinde bulunur ve fazlasıyla kalındır.
- Burun üstü, dudaklar, göz kapakları ve labia minora yağ dokusunun en ince olduğu bölgelerdir.
- Uylukların iç kısmı kök hücre bulunan beyaz yağ doku yönünden zengindir.
Yağ dokusunun vücuda dağılımı, liposuction gibi yağ aldırma işlemlerindeki müdahale alanının belirlenmesini sağlar. Kişi ihtiyacına göre planlanan estetik bir girişim ile vücuttaki fazla yağların alınması ve vücut formunun yeniden düzenlenmesi mümkün olur.
Yağ Dokusu Çeşitleri
Cilt altı yağ dokusu, yenidoğan ve çocuklarda bütün vücuda eşit yayılmış durumdadır. Fakat yaşla birlikte ve özellikle ergenlik çağında, bu dokulardan bazıları incelerek geri kalanından kopar, diğer taraflar ise kalınlaşmaya başlar.
Cinsiyete bağlı değişimlerin başladığı aralıkta yağ dokusunun belirli bölgelere dağılımı gerçekleşir ve böylece vücut hatları oluşur.
Deri altı yağ dokusu da kendi içinde derin ve yüzeysel olmak üzere 2 ayrı tabakaya ayrılır:
- Yüzeysel doku, fibröz bantlarla ayrılan ve damarsal açıdan zengin olan yağ hücreleridir. Aynı zamanda selülit oluşumunda görevlidir. Yüzeysel yağ hücreleri arasındaki bağ doku, erkek vücudunda çapraz yerleştiğinden kadınlarda selülit oluşumu daha yaygın bir problemdir.
- Derin yağ doku, daha az fibröz bantla bölünmüş ve daha gevşek yapılı hücrelerdir. Derin yağ dokularının dağılımı genellikle genetik kaynaklıdır ve diyet veya egzersiz ile azalması pek mümkün değildir. Bu nedenle vücut şeklini esas belirleyen yapı, derin yağ dokularıdır.
Yağ dokusunun vücuttaki dağılımı karmaşık bir süreçtir ve çevresel, biyolojik veya anatomik pek çok farklı parametreden etkilenir. Bu nedenle yağ dokusu alma işlemlerinden önce detaylı bir konsültasyonun ve vücut değerlemesinin yapılması, yağ alımına en uygun bölgenin tespit edilmesi gerekir.
Hangi Bölgeden Yağ Alınacağı Neye Göre Belirlenir?
Kimi insanlar için vücudundaki istenmeyen, inatçı yağ birikimleri fazlasıyla rahatsız edicidir. Genellikle spor ve diyet ile giderilmesi mümkün olmayan bu yağlar, genel fiziki yapının bozulmasına ve kişinin öz güven kaybı yaşamasına neden olabilir.
Genetik, yaş, beslenme, hareketsiz yaşam tarzı ve kullanılan ilaçlar gibi birden fazla faktörün etkisinde gelişen yağlanma problemi herkesi farklı şekilde etkiler.
Dolayısıyla ancak estetik müdahale ile giderilmesi mümkün olan yağ dokularının nereden alınacağı, hangi işlemle alınacağı ve kalan yağlar nasıl şekillendirileceği tamamen kişiye özel bir süreçtir. Ayrıca uzman hekim kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekir.
Vücuttaki yağ dokuları özellikle karın, bel, kalça, uyluk, sırt ve yüz bölgelerinde birikmiş olsa da bu yağlara müdahale etmeden önce şu faktörler değerlendirilir: