Kapsül Kontraktürü

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Meme onarımı operasyonlarından sonra bazı hastaların radyoterapi sürecine girmesi gerekebilir. Böyle bir durumda radyoterapi, meme onarımlarında kullanılan implantlar üzerinde olumsuz etkiler yapabilir.

Söz konusu olumsuz etkilerden biri de kapsül kontraktürü olarak karşımıza çıkıyor. Peki kapsül kontraktürü nedir? Radyoterapi sonrasında gelişen kapsül kontraktürü için yağ enjeksiyonu uygulamak başarılı bir yöntem mi? Bu yazımızda, tüm bu soruların cevaplarını inceledik...

Kapsül Kontraktürü Nedir?

Silikon genellikle insan vücudu tarafından çok kolay şekilde kabul edilen bir maddedir. Fakat zaman içerisinde etrafında bir tabaka gelişebilir.

Fakat bu tabakalar çoğalmaya başlarsa, silikonun etrafında sert, dar ve kalın bir zar oluşur.

Eğer böyle bir durum gerçekleşirse memelerde sertleşme, ağrı ya da şekil bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Meme büyütme operasyonu geçiren hastaların yaklaşık yüzde 15’lik kısmında bu durumun gelişmesi muhtemeldir.

Söz konusu durum tek bir memede meydana gelebileceği gibi, bazı durumlarda iki memede de meydana gelebilir. Bu duruma kapsül kontraktürü denmektedir. Böyle durumlarda memede bir revizyon operasyonu gerekli olur.

İletişime Geç


Bazı hastaların meme onarım operasyonlarından sonra radyoterapi yani ışın tedavisi görmeleri gerekebilir. İşte bu tip hastalarda radyoterapinin etkilerine bağlı olarak kapsül kontraktürü gelişebilir. Bugün radyoterapi sonrası gelişen kapsül kontraktürü için geliştirilmiş olan en etkili yöntemlerden biri de yağ enjeksiyonudur.

Radyoterapi Sonrası Kapsül Kontraktürü İçin Yağ Enjeksiyonu

Günümüzde meme onarımlarında en sık kullanılan yöntemlerden biri implant. İmplant ile meme onarımı operasyonu geçirmiş olan hastaların, çeşitli sebeplere bağlı olarak radyoterapi ya da ışın tedavisi görmeleri gerekebilir.

Bu tip hastalarda radyoterapinin etkilerine bağlı olarak tek memede ya da iki memede birden kapsül kontraktürü ya da fibrozis denen bir rahatsızlık ortaya çıkar. Kapsüler kontraktür de denilen bu rahatsızlık ışın tedavisinden yaklaşık olarak 6 ay sonra başlar ve 2 yıla kadar devam eder.

Bu durumun en yaygın karşılaşılan belirtisi memede kasılma halidir. Böyle bir durum ortaya çıktığı zaman memede yumuşatma ve düzeltme işlemi yağ enjeksiyonu yoluyla yapılabilmektedir. Bu tip durumlarda memede kasılma dışında ortaya çıkabilecek olan belirtiler şu şekildedir:

  • Kol hareketleri ile birlikte gelişen ağrı,
  • Memede sertleşme,
  • Ciddi şekilde gelişen kasılma hissi.

Bu tip hastalarda söz konusu problemlerin ortadan kaldırılması adına yağ enjeksiyonu gerçekleştirilmektedir. Peki yağ enjeksiyonları ne şekilde gerçekleşiyor? Hep birlikte bakalım…

Radyoterapi Sonrası Kapsül Kontraktür

Kapsül Kontraktürü İçin Yağ Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?

İmplant ile meme onarımı yapılan hastaların bazıları, bu operasyonun üzerinden 6 ay geçtikten sonra bir radyoterapi ihtiyacı duyabiliyor. Radyoterapiden sonra hastaların yaklaşık olarak yüzde 15’lik bir kısmında, silikonu çevreleyen dokularda bir katılaşma ya da sıkılaşma meydana gelebiliyor.

Böyle durumlarda hastalar tarafından en sık yöneltilen soru, silikonun zarar görüp görmediği. Bu soruya cevap olarak, ışın tedavisi sonrasında silikonun hiçbir şekilde zarar görmediği rahatlıkla söylenebilir.

Silikonu çevreleyen dokuların katılaşması ve sıkılaşması ile birlikte memelerde bir şekilde bozukluğu meydana gelebiliyor. Böyle durumlarda silikon çevresinde yer alan dokuların yumuşatılması, kan dolaşımının artırılması, burada meydana gelen kasılmaların giderilmesi, dokularda gelişen fibrozis durumunun azaltılması adına bir yağ enjeksiyonu uygulanmaktadır.

Burada dokular arasında yerleştirilmiş olan yağ dokuları, söz konusu bölgede yeniden canlanıyor ve hemen ardından bölgede bir yumuşama, dokularda gevşeme meydana geliyor. Dolayısıyla yağ enjeksiyonu sayesinde radyoterapinin etkileri üzerinde düzeltici bir işlem uygulanmış oluyor.

Günümüzde bu gibi sorunlarla karşılaşan cerrahlar tarafından yaygın şekilde yağ enjeksiyonu tedavisi önerilmektedir.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP