Meme sarkmaları, genellikle sağlık açısından bir sorun oluşturmasa da estetik olarak rahatsızlık verir. Bu durum kişide öz güven eksikliğine, istediği kıyafeti giyememeye ve cinsel isteksizliğe varan ek problemlere neden olabilir. Bu nedenle meme sarkması, önemsenmesi gereken bir meseledir ve uzman hekim kontrolünde kolaylıkla tedavi edilebilir.
Meme Sarkmalarında Sınıflandırma
Meme sarkmalarında doğru bir tedavinin uygulanabilmesi için öncelikle sarkma seviyesinin tespit edilmesi gerekir. Kadınlarda ve erkeklerde görülen sarkma problemleri, kendi içinde derecesine göre farklı sınıflara ayrılır. Genel olarak; göğüste sarkma olduğunu söyleyebilmek için meme başının, meme alt kıvrımı aşağısına inmiş olması gerekir. Dik memede ise; meme başı, alt kıvrımın yukarısında bir konumdadır.
Buna göre; meme sarkmalarının derecelendirilmesi şu şekildedir:
Hafif Sarkma (1. Seviye)
Hafif sarkmalarda, meme başı, göğüs alt kıvrımının yaklaşık 1 cm aşağısına inmiş durumdadır. Kimi zaman ise meme başı, meme alt kıvrımı ile eşit seviyede olabilir.
Orta Sarkma (2. Seviye)
Orta sarkmalarda, meme başı, meme alt kıvrımından 1-3 cm aşağı iner fakat hala dik durumdadır ve karşıya bakar.
Ağır Sarkma (3. Seviye)
Meme başının, meme alt çizgisinden 3 cm ve daha fazla aşağı indiği ileri seviyeli sarkmalardır. Bu sarkmalarda meme dikliğini tamamen kaybetmiş ve ayaklara bakar pozisyona gelmiştir.
Yalancı Sarkma (Pitoz)
Yalancı sarkmalarda, meme başı, meme alt kıvrımından yukarıda konumlanır fakat meme alt kısmındaki dokular, meme çizgisinin aşağısına doğru sarkmaya başlar. Genel meme dokusu ise gevşek ve sarkıktır.