solunum-fizyoterapisi-nedir

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4]

Gün geçtikçe sağlık teknolojileri gelişmeye ve yeni cihazlar üretilmeye devam ediyor. Çeşitli hastalıklarda çok uzun zamandır kullanılan ve son derece etkili olan cihazlardan biri de solunum fizyoterapi cihazı.

Pek çok hastalığın tedavi ya da iyileşme sürecinde kullanılabilen solunum fizyoterapi cihazı, karmaşık bir yapıya sahip değildir ve her hasta tarafından kolayca kullanılabilir. Peki solunum fizyoterapi cihazı nedir, nasıl kullanılır? Hangi hastalıkların tedavisi konusunda etkilidir?

Solunum Fizyoterapi Cihazı Nedir?

Solunum fizyoterapi cihazı, solunum yollarındaki kasları güçlendirmek ve burada biriken mukusu temizlemek için kullanılır.

Mukus temizleme cihazı olarak da bilinen solunum fizyoterapi cihazı koah, amfizem, astım, grip, nezle, kalp hastalıkları ve akut bronşit gibi hastalıklarda ve solunum yollarında mukus birikmesine neden olan diğer tüm hastalık durumlarında kullanılabilmektedir.

Hem çocuklar hem de yetişkinler için uygun olan solunum fizyoterapi cihazı akciğer etkinliğini ve kişisel performansı artırmak için de kullanılabilir.

Cihaz aynı zamanda sporcular tarafından kişisel performansı artırmak amacıyla da kullanılabilir.

İletişime Geç


Solunum Fizyoterapi Cihazı Nasıl Kullanılır?

Genellikle küçük boyutlara sahip olan solunum fizyoterapi cihazı, komplike olmayan son derece basit bir cihazdır. Hastalar cihazın ağızlığını ağızlarına alır ve bu şekilde nefes alıp vermeye başlarlar. Nefes alıp verme ile birlikte cihaz içerisinde bulunan çelik bilye aşağı yukarı hareket etmeye başlar. Cihaz içerisinde bir basınç farkı oluşur ve bu basınç farkı bir titreşime neden olur.

Oluşan bu basınç farkı, solunum yollarında oluşmuş olan mukusu gevşetme konusunda etkilidir. Böylelikle hastada bir öksürme isteği meydana gelir ve bu şekilde mukus dışarı atılmış olur. Bir diğer yandan hastalar nefes verirken, cihazın uyguladığı bir direnç ile karşı karşıya kalır.

Hastalar da bu dirence karşı koyarlar ve bu şekilde akciğer etkinliği artırılırken, solunum yollarındaki kaslar güçlendirilir. Böylelikle nefes darlığı ve yorgunluk gibi şikayetleri olan hastalar, bu şikayetlerinden kurtulabilir.

Solunum fizyoterapi cihazları doktor tarafından önerildiği şekilde kullanılmalıdır. Solunum cihazı doktorlar tarafından farklı kullanım süreleri ile önerilebilir fakat genellikle tavsiye edilen süreler şu şekildedir: Her seans minimum 5 maksimum 15 dakika olmak üzere, her gün 2 ila 4 seans.

solunum-terapisi

Meme Onarımı Sonrası Solunum Fizyoterapi Cihazı Nasıl Kullanılır?

Bunun tıptaki adı “Threeflow”. İçinde 3 tane hareketli top bulunuyor. Nefes aldığımız zaman bu toplar aldığımız nefesin derinliğine göre 1-2-3 tanesi kalkabilmektedir. Önce dik bir vaziyette bu solunum fizyoterapisini yapmamız gerekiyor. Hastamızı dik oturtturuyoruz. Daha sonra dışarıya doğru derin bir nefes veriyoruz. Sonrasında çok derin bir nefes alıyoruz.

 Solunum fizyoterapi cihazını tersine çeviriyoruz. Tersinden de nefes vererek aynı işlemi yapıyoruz. Öncelikle derin bir nesef alıyoruz. Sonrasında derin bir nefes veriyoruz. 2 top birden havalandı. Bu şekilde yapılan solunum fizyoterapisi ile hastalarımız ameliyat sonrası ilk 2-3 günde çok hızlı bir şekilde toparlanabilmektedirler.

Solunum Fizyoterapi Cihazı Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Solunum fizyoterapi cihazları günümüzde pek çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Bu hastalıklardan öne çıkan bazılarını şu şekilde listelemek mümkün:

  • Balgam çıkarma kapasitesinin düşmesine neden olan hastalıklar
  • Hipersekresyon ile birlikte seyreden çeşitli hastalık grupları ve hipersekresyonlu koah
  • Kistik fibrozis
  • Bronşektazi
  • SLA ve SMA gibi motor nöron hastalıkları
  • Kifoskolyoz
  • Beyin hasarı
  • Kas distrofisi
  • ALS (amyotrofik lateral skleroz)
  • Ameliyatların öncesi ve sonrası
  • Bilişsel fonksiyon bozuklukları
  • Torakoabdominal post cerrahi rehabilitasyon
  • Kulak burun boğaz post cerrahi rehabilitasyon
  • Kalp cerrahisinde post cerrahi rehabilitasyon
  • Koah hastalarının cerrahi müdahale öncesi hazırlanması

Her ne kadar solunum fizyoterapi cihazlarının kullanımı için uygun olan hastalıklar yukarıda belirtildiği gibi olsa da, elbette istisnai durumlar da gerçekleşebilir. Solunum fizyoterapi cihazı akciğerlerin durumuna ve başka faktörlere de bağlı olarak önerilen dozda kullanılmalıdır. Başka sağlık sorunlarına sebebiyet vermemek için bu tavsiyelerin dışına çıkılmaması büyük önem taşıyor.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

1 Comment to “ Solunum Fizyoterapi Cihazı Nasıl Kullanılır?”
  1. selma eryesil says :Cevapla

    merhabalar hangi tedavilere kullanılıyo teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP