Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Liposhaping, sık başvurulan vücut şekillendirme operasyonlarından biridir ve vücut formunu yeniden düzenlemek için yağ dokularını kullanmaya dayalı bir uygulamadır. Yağ şekillendirme cerrahisi olarak da bilinen liposhaping, herhangi bir diyet ve egzersiz programına gereksinim duymadan istenilen forma girmeyi sağlar. Bu nedenle oldukça popüler bir operasyondur.

Peki liposhaping nasıl ve kimlere uygulanır? Tüm merak edilenleri sizler için inceledik ve bir araya getirdik...

Liposhaping Nedir?

Liposhaping, zayıflamak yerine vücuttaki yağları kullanarak yeniden şekillendirmeyi amaçlayan bir estetik operasyondur. İnsan vücudu çeşitli yağ dokulardan meydana gelir. Ergenlik döneminden sonra vücutta yeni yağ hücresi oluşmaz, fakat yağ hücrelerinin hacminde kiloya göre artış gözlenebilir.

Dolayısıyla kilo alımına bağlı olarak var olan yağ dokularda büyüme gerçekleşir. Öte yandan yağ dokular vücut için yüksek enerji kaynaklarıdır, fakat gereğinden fazla yağ hücresinin varlığında vücut salgılarında anormalleşme ve aşırılaşma gibi olumsuz durumlar ortaya çıkar.

İnsan vücudunda temel olarak iki tip yağ dokusu bulunur. Bunlardan biri deri altında yer alan ve kiloya göre incelip kalınlaşan yağ dokudur. Bu dokunun spor ve sağlıklı bir diyetle inceltilmesi mümkündür. Diğer yağ doku ise daha alt tabakalarda bulunan, genetik kodlamaya bağlı hücrelerdir ve spor ya da düzenli beslenme programı ile kolay kolay incelmez. Bu tip yağ dokular, genetik özelliklere bağlı olarak vücudun çeşitli bölgelerinde yağlanmaya neden olabilir.

İletişime Geç


Yağlanma kişiden kişiye değişmekle birlikte kalça, basen ve karın bölgesinde yaygın olarak karşılaşılan bir sorundur.

Erkeklerde göbek ile bel bölgesinin dışında karın içi yağlanma da gözlenir. Bu tip yağlanmalar, fiziki olarak hoş bir görüntü sağlamaz ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olur.

Yaşlanma ve metabolizma hızının yavaşlamasıyla birlikte, spor ve diyetle verilemeyen kilolar artan bölgesel yağlara, kalp ve damar tıkanıklıkları gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Liposhaping ya da yağ şekillendirme olarak bilinen estetik cerrahi, düzenli diyet ve egzersizden etkilenmeyen bu yağları yeniden biçimlendirir ve istenilen fiziğe sahip olmayı sağlar.

Ayrıca belirli bölgelerdeki yağ birikimini önleyerek olası sağlık risklerinin de önüne geçer.

Dolayısıyla bu tip yağlanmaların varlığında liposhaping oldukça etkili bir tedavi yöntemi olarak düşünülebilir.

Çünkü pek çok insanda özellikle 30 yaşından sonra kilo vermek ve bölgesel yağlardan kurtulmak oldukça zorlaşır.

Düzenli egzersiz yapılsa ve belirli oranda kilo kaybı sağlansa bile, kalça ve basen gibi bölgelerdeki yağlarda herhangi bir değişiklik olmaz. Bu gibi durumlarda liposhaping uygulamak doğru olur.

Liposhaping Kimlere ve Hangi Bölgelere Uygulanır?

Liposhaping işlemindeki başarı oranı derinin elastisite kabiliyetine bağlıdır. Çünkü derinin altındaki yağ dokunun boşaltılması ile gerçekleşen bu operasyondan sonra, derinin kendini toparlayabilmesi için yeterli seviyede elastik olması gerekir.

Aşırı kilo değişikliği yaşamış, hızlı kilo alıp vermiş, derisinde çok sayıda çatlak bulunan bireylerde ve çok doğum yapmış kadınlarda deri elastikliğini kaybettiğinden liposhaping önerilmez.

Bununla birlikte sağlığı ve vücut formu iyi olan, yaşı ileri seviyede olmayan herkes liposhaping için uygundur. İdeal bir liposhaping hastası genç, elastik deriye sahip ve aşırı kilo olmayan bireylerdir. Fakat yaşı ileri olmasına rağmen derisi elastik ve vücut formu iyi olan kişilerde de liposhaping başarıyla uygulanabilir.

Ek olarak kilolu hastalar da liposhaping operasyonuna uygun olabilir, fakat bu operasyonda amaç hastayı zayıflatmak değil vücuduna biçimli bir form vermektir. Bu nedenle liposhaping obez ve aşırı kilolu hastalara önerilmez. Hastadan öncelikle kilo vermesi ve bu kiloyu 6 ay boyunca koruması istenir. Daha sonra istenirse liposhaping uygulaması başlatılabilir.

Liposhaping Hangi Bölgelere Uygulanır?

Her insanda yağ birikim şekli ve bölgesi farklılık gösterir. Liposhaping, genetik faktörlerden kaynaklanan ve normal yöntemlerle kurtulması mümkün olmayan yağ dokulara odaklanan bir yöntemdir. Genel olarak kadınlarda basen, bel çevresi, göbek bölgesi, bacak ve boyunda yağ birikimi gerçekleşir.

Erkeklerde ise göbek ve bel çevresi en fazla yağlanan bölgelerdir. Ayrıca boyun bölgesi, memeler ve karın içi yağlanma da erkeklerde yaygın olarak karşılaşılan problemlerdendir.

Liposhaping enjeksiyonları çoğunlukla hastanın sorunlu bölgesine uygulanır. Sıklıkla kalçalar, bacaklar ve memeler liposhaping ile yeniden şekillendirilebilir. Bazı hastalarda gerekirse göz altı ve dudak gibi bölgelere de liposhaping uygulanabilir ve bu şekilde yüz formunun yeniden düzenlenmesi sağlanabilir.

Liposhaping Nasıl Yapılır?

Liposhaping işleminde, vücuttaki fazla yağların alımı ve gerekli yerlere eklenmesi amaçlanır. Operasyondan önce hastanın ayakta muayenesi yapılır ve hangi bölgelerin şekillendirileceği, nereden yağ alınması gerektiği belirlenir. Bu operasyonda hastanın anestezi alması gerekir.

Dolayısıyla kişinin yaşı, kilosu, genel sağlık durumu, anestezi almasını önleyecek bir sağlık probleminin olup olmadığı değerlendirilir. Bütün şartlar uygunsa hastaya anestezi verilerek operasyona başlanabilir.

Liposhaping çoğu zaman liposuctionla birlikte yapılır. Örneğin bir hastanın göbek bölgesinde aşırı yağlanma bulunuyorsa, bu yağların alımı liposuction ile sağlanır. Aynı zamanda hastada kalça bölgesini dolgunlaştırmak gerekiyorsa bunun için de liposhaping uygulanır.

Hastaya lokal anesteziyle birlikte kanamayı önleyen bir ilaç verilir ve yağ alınacak bölgelere küçük delikler açılır. Bu deliklerin içine ince kanüller sokulur ve içerideki yağ doku vakumlanarak emilir. Gerektiği durumlarda yağ alımından sonra bölgeye germe işlemi de uygulanabilir. Bölgeye yağ verilecekse alınan yağ steril şekilde toplanır, süzülür ve yoğunlaştırılır. Daha sonra bu şekilde hazırlanan yağ ilgili bölgeye yine kanüller yardımıyla ilave edilir.

Liposhaping Nasıl Yapılır?

Liposhaping uygulanacak hastaların, operasyon öncesinde tartılması ve yağ oranlarının belirlenmesi gerekir. Bu şekilde operasyon sonrası ile aradaki fark daha iyi anlaşılabilir. Operasyon anestezi gerektirdiği için işlemden 3 hafta önce sigara ve aspirin kullanımının sonlandırılması önerilir.

Ayrıca 1 hafta önceden kan sulandırıcı ilaçların alımı da durdurulmalıdır. Yine operasyondan 1 hafta önce keten tohumu, yeşil çay, kiraz sapı gibi bitkisel zayıflama ürünlerinin kullanımının da bırakılması gerekir.

Liposhaping ameliyatı

Liposhaping son derece basit bir operasyondur, bu nedenle operasyon sonrası çok zorlu değildir. İşlem sonrasında yağ alınan bölgelerde herhangi bir düzensizlik ve enfeksiyon gözlenmez.

Yağ transferi yapılan bölgelerde ise herhangi bir dikiş izi kalmaz. Ancak bölgede az miktarda ödem oluşumu gözlenebilir ve genellikle ameliyattan 2 hafta sonrasında kadar dolgu bölgelerinde şişkinlik meydana gelir.  Ameliyat In esas etkisi yaklaşık 1 ay sonra belirginleşir. Sonrası süreçte vücutta biriken ödemi daha hızlı atmak için bol sıvı tüketimi ve düzenli yürüyüş önerilir.

Bu makaleler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İşlemin yapılıp yapılmadığını ve size uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP